KULAK verbetert onderzoek naar Whatsapp-vinger

Een doctoraatsstudent aan de KULAK in Kortrijk heeft een methode ontwikkeld om een betere diagnose te stellen bij een zogenaamde whatsapp-vinger. Dat is een overbelasting van kleine gewrichten in de hand.

Steeds meer mensen kampen met een whatsapp-vinger, sms-duim of andere problemen met de gewrichten in de hand. Dat komt omdat we vaker werken met smartphones en tablets en de gewrichten in onze handen overbelasten. Een goede diagnose blijkt dikwijls moeilijk omdat de gewrichtjes zo klein zijn en constant bewegen ten opzichte van elkaar. Maar het doctoraatsonderzoek van Faes Kerkhof aan de KULAK in Kortrijk moet daaraan verhelpen. Faes ontwikkelde een manier om 3D-beelden te maken van gewrichten terwijl een patiënt zijn hand beweegt en bijvoorbeeld een pot opendraait. 

Faes Kerkhof: "In plaats van één statische röntgenfoto te maken, maken we nu een hele reeks beelden vanuit verschillende standpunten terwijl de patiënt een alledaagse beweging uitvoert. Samen vormen die een soort 3D-scan. De methode laat toe om veel precieser te zien waar het probleem juist zit."

De onderzoeksmethode wordt nu al beperkt toegepast in het AZ Groeninge in Kortrijk.

Meest gelezen