EMMANUEL VANDEWEGHE

Lifetime Achievement Award voor Willy Naessens

Zakenman Willy Naessens (78) uit Wortegem-Petegem krijgt de carrièreprijs van ondernemersorganisatie VOKA Oost-Vlaanderen. Naessens is al bijna 65 jaar ondernemer. Intussen is zijn Willy Naessens Group goed voor 30 bedrijven wereldwijd.

Willy Naessens uit Elsegem wordt bekroond als "VOKA-legende". Dat is een prijs die de Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen uitreikt aan ondernemers die op een bijzondere manier de provincie in de kijker zetten.

Naessens onderneemt al sinds hij veertien jaar is en is blij met de erkenning: "Ik vind het een beetje overdreven, maar ik ben natuurlijk vereerd", zegt hij op Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Ik begon als kippenkweker, metaalconstructeur en daarna stalbouw en betonconstructeur... Later stapte ik ook in de voeding. De ene overname volgde na de andere. Intussen draait onze groep, als we het allemaal optellen, rond de 450 miljoen euro omzet."

Marktleider


Intussen is Naessens bijna 65 jaar bezig. Zijn Willy Naessens Group bestaat uit 30 bedrijven. De groep is marktleider in de Benelux in de industrie- en zwembadbouw. De voedselpoot van de groep is in België marktleider in de verdeling van voorverpakte maaltijden. Bij de groep werken zo'n 1.500 mensen. 

VOKA roemt Naessens als ondernemer, maar ook als mens. De organisatie prijst hem omdat hij joviaal, bescheiden en volks is gebleven ondanks de vele zakelijke successen. De ondernemer zelf benadrukt dat deze erkenning ook een verdienste is van zijn werknemers en entourage.

Naessens zet sterk in op een betrokken personeelsbeleid door onder meer opleidingen aan te bieden. "Ook zonder Marie-Jeanne, mijn verloofde en toenmalige secretaresse, zou het nooit gelukt zijn. Ze was mijn steun en zorgde ervoor dat ik niet te veel risico nam", zegt Naessens ook. Volgend jaar stappen de twee in het huwelijksbootje. 

Huldiging


Vanavond wordt Willy Naessens officieel gehuldigd tijdens een grote ceremonie aan de Gentse universiteit. Hij krijgt ook -in Hollywoodstijl- een eretegel aan het VOKA-gebouw in Gent. Op de erelijst volgt hij onder meer de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A.) en de voorzitter van AA Gent Ivan De Witte op. Zelf zegt Naessens daarover: "Mijzelf in het rijtje van zo twee grootheden zetten, dat vind ik toch een beetje overdreven."

Meest gelezen