archieffoto van voorstelling naam Lievegem

Lovendegem, Waarschoot en Zomergem zetten licht op groen voor fusie

De gemeenteraden van Lovendegem, Waarschoot en Zomergem hebben de geplande fusie tot Lievegem definitief goedgekeurd. Dat melden de burgemeesters van de drie gemeenten in Oost-Vlaanderen. Op 1 januari 2019 gaan de drie gemeenten samen en de Vlaamse overheid neemt daarbij 12,9 miljoen euro schulden over.

De gemeenten Lovendegem, Waarschoot en Zomergem geven definitief groen licht voor de fusiegemeente Lievegem. De gemeenteraden van de drie gemeenten hadden op 28 september de fusie al principieel goedgekeurd en vanavond volgde de definitieve beslissing. Op 31 december wordt de onderzoeksfase naar het fusieproject afgerond.

Daarna wordt het voorgelegd aan de Vlaamse regering, die een financiële beloning van 500 euro per inwoner voorziet. Met het volledige project gaat een schuldafbouw van 12,9 miljoen euro gepaard, waarmee het bestuur de beleidsplannen wil uitvoeren en een belastingverlaging wil doorvoeren.

De nieuwe fusiegemeente zal 26.000 inwoners tellen. "Een fusie leidt tot een grotere schaal, een groter netwerk om op te steunen. Dit leidt tot een betere dienstverlening, een efficiëntere organisatie", stellen de drie burgemeesters.

"Onze gemeenten hebben gelijkaardige landelijke kenmerken en zijn ongeveer even groot. Samen zullen we een sterke plattelandsregio vormen met dorpskernen waar mensen zich mee zullen blijven identificeren. Al onze inwoners kiezen voor kwaliteit van wonen met open ruimte, goede verbindingen naar de steden en een uitgesproken identiteit."

Meest gelezen