AFP or licensors

Malta vervolgt drie verdachten van de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia

Op de Zuid-Europese eilandstaat Malta zijn drie mensen officieel in beschuldiging gesteld wegens de moord op de kritische blogster Galizia. In oktober is haar auto opgeblazen in het noorden van het eiland.

De drie mannen werden eerder opgepakt en verdacht op basis van onderschepte telefoongesprekken. Volgens de onderzoeksrechter zijn er nu voldoende aanwijzingen om hun te vervolgen wegens moord voor een rechtbank.

Volgens de politie heeft een van hen, George Degiorgio, vanop een boot in de haven van de hoofdstad Valetta een sms verstuurd en op die manier de bom onder de auto van de vrouw doen ontploffen. Zijn broer Alfred Degiorgio en Vincent Muscat hielden het huis van de vrouw in het dorp Bidnija, in het noorden van Malta, in de gaten. Toen ze zagen dat ze in haar auto stapte, hebben hun kompaan op de boot verwittigd en die heeft toen de sms uitgestuurd die de bom deed ontploffen.

Daphne Caruana Galizia was een beruchte blogster die genadeloos de corruptie op Malta, het meest zuidelijke EU-land in de Middellandse Zee, aan de kaak stelde. Ze pakte zowel de sociaaldemocratische regeringspartij als de oppositie aan.

Ze was erg gevreesd door de politici op Malta en werd herhaaldelijk met de dood bedreigd. Midden oktober werd ze gedood toen haar auto ontplofte, kort nadat ze haar huis in Bidnija had verlaten. Dat heeft tot grote verontwaardiging geleid op Malta, maar ook elders in de Europese Unie. De perszaal van het Europees Parlement in Straatsburg is naar Galizia genoemd.

Meest gelezen