Peeters wil geen cashloze (en onwettige) parkeermeters: "Steden en gemeenten moeten oplossing zoeken"

In de nieuwste parkeermeters kan je vaak niet meer met cash geld betalen. Nochtans moet dat in ons land altijd kunnen. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil dat de steden en gemeenten actie ondernemen en voor een oplossing zorgen. Dat zei hij in "De inspecteur" op Radio 2.

In ons land moet je overal cash kunnen betalen. Een winkelier mag je dat niet weigeren. Maar wat met parkeermeters die niet met cash werken? Want bij de nieuwste modellen is dat vaak het geval en kan je enkel betalen met een bankkaart, met een sms of via een app. In principe zijn die dus in strijd met de wetgeving.

De Belgische Parkeerfederatie bevestigt dat er steeds vaker parkeermeters in het straatbeeld verschijnen waarmee cash betalen niet mogelijk is. "We doen dat vooral om veiligheidsredenen want steden en gemeenten krijgen vaak af te rekenen met het openbreken van deze parkeermeters. Dus als we dat cash geld uit die meters kunnen laten verdwijnen, helpt ons dat op vlak van veiligheid een hele stap vooruit", zegt Peter Lamens van de federatie.

Lamens hoopt dat de wet wordt aangepast. "We horen zelden dat mensen geen mogelijkheid hebben gehad om te betalen", zegt hij ook. "Het aantal klachten daarover is bijzonder klein."

Peeters: "Mogelijkheid moet er zijn"

Minister van Consumentenzaken Peeters is voor het stimuleren van nieuwe technologieën, maar wijst er ook op dat de klant die cash wil betalen dat moet blijven kunnen. "Ik pleit dus voor een keuzevrijheid en heb dat ook laten weten aan de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG)."

Volgens de minister hebben de parkeerbedrijven te snel de mogelijkheid geschrapt om cash te betalen. Hij wijst erop dat het niet enkel om Belgische wetgeving gaat, maar ook om een Europese verordening. Die aanpassen is niet zo eenvoudig.

"In een brief heb ik het probleem aangekaart en hen (de VVSG) gevraagd een oplossing te bieden voor dit probleem. Een oplossing waar zowel de klant, de parkeerbedrijven, de steden en de gemeenten en de wet zich in kunnen vinden."

Meest gelezen