Videospeler inladen...

Puigdemont : “Hoop dat vandaag de democratie wordt hersteld”

Carles Puigdemont, de afgezette minister-president van Catalonië, heeft tijdens een speech in Brussel gezegd dat hij “hoopt dat de democratie vandaag wordt hersteld”. Vandaag trekken de Catalanen naar de stembus om een nieuwe deelstaatregering en parlement te kiezen.

Puigdemont, wil dat “de verkiezingen van vandaag de normaliteit terugbrengen in Catalonië”. Volgens de afgezette minister-president is het allesbehalve een normale verkiezingsdag. Zo verwees hij naar zijn eigen situatie: “In normale omstandigheden zou ik het recht hebben om te gaan stemmen. Maar vandaag is het geen normale dag, dit is ook geen normale democratie, met kandidaten in de gevangenis en kandidaten in ballingschap.”

Puigdemont voegt er nog aan toe dat er angst heerst in Catalonië. “De Spaanse regeringspartij neemt ons zelfbestuur over.” Hij spreekt van een economische oorlog die aan de gang is.

“De recepten van de Spaanse premier Rajoy werken niet en hebben nooit gewerkt. Na vandaag zal Rajoy zijn recept moeten veranderen”, aldus Puigdemont. "We moeten hopen dat op het einde van de dag, alles weer normaal wordt en dat de democratie wordt hersteld."

Ongeveer 5,5 miljoen Catalanen kunnen vandaag hun stem uitbrengen om een nieuw parlement en deelstaatregering te kiezen. Er wordt een recordopkomst verwacht.

Meest gelezen