Ryanair erkent Ierse pilotenvakbond en vermijdt staking

Lagekostenmaatschappij Ryanair heeft haar belofte ingelost en de Ierse pilotenvakbond Impact Trade Union erkend als officiële vakbond. Dat zegt de vakbond zelf. Een staking tijdens de kerstvakantie lijkt zo definitief van de baan.

Een stakingsaanzegging voor 20 december werd eerder al door Impact Trade Union opgeschort omdat Ryanair liet weten de verschillende vakbonden te zullen erkennen als vertegenwoordigers van de piloten. Alle partijen zatten dinsdag rond de tafel maar dat leverde toen niets op.

De Impact Trade Union verwachtte tegen vandaag concreter maatregelen van Ryanair. Ineen brief wordt de pilotenvakbond nu officieel erkend. Op 3 januari zullen beide partijen opnieuw rond de tafel zitten.

Impact Trade Union probeert een formele collectieve arbeidsovereenkomst  af te sluiten met Ryanair. De vakbond wil ook een verbeterde veiligheid en betere voorwaarden en werkomstandigheden voor de piloten.

Duitsers staken wel

Hoewel een algemene staking van de piloten bij Ryanair tijdens de kerstperiode van de baan leek, heeft de Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) nu toch opgeroepen om morgen van 5 tot 9 uur het werk neer te leggen. Ryanair had voor de stakingsoproep nochtans aangekondigd dat het op 5 januari opnieuw met VC rond de tafel zou zitten.

Het is niet duidelijk hoeveel Duitse vliegtuigen aan de grond zullen blijven. VC schat dat alle vluchten hinder zullen ondervinden van de actie. Het gaat om de eerste staking bij Ryanair sinds de oprichting in 1985.

Meest gelezen