Noorse rendierhouder moet dieren afmaken

Een Noorse rendierhoeder heeft een zaak verloren tegen de Noorse regering. De man, uit de inheemse Samenbevolking moet 41 van zijn rendieren afmaken. De regering wil zo overbegrazing tegengaan.

De Noor, Jovsset Ante Sara, heeft nu een kudde van 116 rendieren. Daarvan moet hij er van de regering 41 afmaken. Hij heeft de beslissing al twee keer succesvol aangevochten, maar nu heeft hij ongelijk gekregen bij het Noorse Hooggerechtshof.

De Noorse regering voert een beleid waarmee ze overbegrazing van de toendra probeert te voorkomen.  In Noorwegen zouden er ongeveer 220.000 rendieren leven.

Rechten van Samen

De rendierhouder zelf zegt dat hij niet kan rondkomen als hij zoveel rendieren minder zou hebben. De advocaat van Jovsset Ante Sara heeft al aangekondigd dat ze naar de Mensenrechtenraad van de VN in Genève trekken. Volgens hem houdt de beslissing van het Hooggerechtshof geen rekening met de rechten van Samen.

De Samen zijn een inheems volk van Lapland. Daarom worden ze soms ook 'Lappen' genoemd, maar ze verkiezen zelf de naam 'Samen'. Ze hebben geen eigen staat, maar leven in het noorden van Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland.

Rendierschedels

De zus van de rendierhouder, kunstenares Máret Ánne Sara, steunt haar broer. Eerder deze maand vestigde ze de aandacht op de zaak van haar broer met een kunstwerk bij het Noorse parlement in Oslo. Dat bestond uit 400 rendierschedels.

Meest gelezen