Videospeler inladen...

Oppositie scherp over terugsturen Soedanezen: "Regering heeft een pact met de duivel gesloten"

Premier Charles Michel (MR) heeft tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer bijzonder scherpe kritiek gekregen in verband met het asielbeleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Gisteren zijn getuigenissen opgedoken van  teruggestuurde Soedanezen die na hun terugkomst zouden zijn gefolterd. De oppositie in de Kamer was vlijmscherp voor het "deportatiebeleid" van Francken.

Michel kreeg een 9-tal vragen voorgeschoteld in verband met het terugsturen van Soedanezen. "Door samen te werken met agenten van het Soedanese regime hebt u een pact met de duivel gesloten", aldus Wouter De Vriendt (Groen). "In uw gretigheid om vluchtelingen terug te sturen hebt u het risico op folteren erbij genomen." Volgens De Vriendt is het evenwicht in het asielbeleid van Francken compleet zoek: mensen worden vooral snel teruggestuurd, maar waar ze terechtkomen doet er niet toe. "U hebt een rode lijn overschreden."

Videospeler inladen...

Benoît Hellings (Ecolo) vindt het geen goede zaak dat de regering het asiel- en migratiebeleid heeft uitbesteed aan een dictatuur. Volgens Monica De Coninck (SP.A) moet samenwerking met dubieuze regimes zoals dat van  Soedan in de grootst mogelijke voorzichtigheid gebeuren. "U hebt uw werk uitbesteed aan Soedan zonder enige controle. Vandaar de wantoestanden."  

Videospeler inladen...

Julie Fernandez Fernandez (PS) vroeg premier Michel of hij wel nog goed slaapt. Ze wees er ook op dat Francken in verband met dit dossier weinig respect toont tegenover de premier. 

Onenigheid in de rangen van de meerderheid

Hoe dan ook leidt het Soedan-dossier ook tot onenigheid in de rangen van de meerderheid. Nahima Lanjri (CD&V) vindt een onderzoek naar folteringen die hebben plaatsgevonden vijgen na pasen. "Je moet niet nakijken of mensen zijn gefolterd. De regel is dat je ervoor zorgt dat je mensen de dood niet in jaagt." Het opschorten van de repatriëringen noemt ze "de enige juiste beslissing". "U moet daar geen termijn op plakken. U neemt de tijd die daarvoor nodig is."

Videospeler inladen...

In zijn antwoord leek premier Michel de kool en de geit te sparen. Enerzijds zei hij te hopen dat de resultaten van het onafhankelijke onderzoek naar mogelijke foltering van teruggekeerde Soedanezen zo snel mogelijk tot resultaten zou leiden, maar hij had ook een duidelijke boodschap voor staatssecretaris Francken, die na januari zo snel mogelijk weer wil beginnen met repatriëringen naar Soedan. "Er komen geen repatriëringen meer zolang het onderzoek geen duidelijkheid geeft", aldus Michel.

Er komen geen repatriëringen meer zolang het onderzoek geen duidelijkheid geeft

Premier Charles Michel (MR) in de Kamer

De premier kreeg applaus van de Kamer. Lanjri was duidelijk tevreden met het antwoord van de premier: "Ik ben blij dat u nu ook bevestigt dat u geen termijn zet op het onderzoek. Als het grondig moet gebeuren, dan kan u niet zeggen dat er een houdbaarheidsdatum in moet staan en dat dit eind januari moet zijn", sneerde ze in de richting van Sarah Smeyers (NVA), die op de lijn-Francken zit. "Geen repatriëringen zolang we niet zeker zijn dat mensen daar niet gefolterd worden", vindt Lanjri. "Ik ben blij dat de premier de zaak naar zich toetrekt, want als het gaat over mensenrechten kan je niet voorzichtig genoeg zijn."

Meest gelezen