AFP or licensors

Nieuwe belastingwet VS: “Amerika zal ingrijpend veranderen. Trump laat met deze wet een diep spoor na”

Amerikacorrespondent Björn Soenens heeft een aantal gedachten op een rij gezet over de belastingwet van president Donald Trump. “Deze hervorming zal Amerika ingrijpend veranderen. Trump laat met deze wet een diep spoor na.”

“Deze wet is een monsterzege voor Trump en de Republikeinen.” Toch weet Amerikacorrespondent Soenens dat amper 24 procent van de Amerikanen voorstander is van deze wet.

De hervorming houdt in dat iedereen een korting krijgt van de fiscus: de armen 60 dollar, de middenklasse 900 dollar. De grootverdieners winnen tussen 13.500 en 51.000 dollar. De top 0,1% krijgt tot 190.000 dollar cadeau. De consequenties zijn dat het begrotingstekort met 1.000 miljard toeneemt.

Was een stimulus nodig nu de economie al drie procent groeit?

Björn Soenens

“Was een stimulus nodig nu de economie al drie procent groeit?”, vraagt Soenens zich af. “Indien de economie nog harder groeit, dreigt inflatie, wordt alles duurder en gaat Joe Sixpack er netto op achteruit. Een index bestaat niet in de VS.”

De vrees bestaat dat het cadeau van Trump vooral zal worden gebruikt om aandeelhouders meer te geven. En dat de berg cash niet zal worden gebruikt om meer banen te scheppen of de modale lonen te verhogen. 

"Wat als de 1500 miljard korting was gebruikt om het onderwijs te verbeteren?"

Critici stellen zich de vraag: “Wat als de 1500 miljard korting was gebruikt om infrastructuur te herstellen, onderwijs te verbeteren of de zorgverzekering goedkoper te maken? Waarom staat in een belastingwet dat voortaan weer naar olie mag worden geboord op Alaska?”

“Wat armere Amerikanen aan belastingkorting krijgen, verliezen ze wellicht door de komende besparingen in de sociale zekerheid, pensioenen, en voedselbonnen. Mechanismen die automatisch in gang worden gezet als het begrotingstekort te hoog oploopt.”

Door deze wet zullen wellicht 13 miljoen Amerikanen hun ziekteverzekering verliezen voegt Soenens er nog aan toe. “Anderen zullen de premies zien stijgen met tien procent.” De daling van de hoogste belastingschijf met ruim 2 percent zou de kloof tussen arm en rijk in Amerika nog meer verdiepen.

"Trump zelf wint veel geld met deze wet"

Trump zelf zou zeer veel geld winnen door deze wet. “Vastgoedmakelaars worden voortaan een pak minder belast. De erfbelasting wordt nagenoeg afgeschaft. En de alternatieve minimumbelasting voor rijken en bedrijven wordt gewoon afgeschaft.”

Veel Congresleden zouden gestemd hebben voor een wet die ze niet eens hebben gelezen. Soenens zegt dat “de wet in ijl tempo, zonder hoorzittingen, zonder inspraak van de oppositie, door het Congres is gejast."

“Deze wet zal in de Amerikaanse maatschappij ingrijpend voelbaar zijn”, besluit Soenens. 

Meest gelezen