Nicolas Maeterlinck

Thyssen wil strengere Europese regels voor flexibele arbeidscontracten

Europees commissaris voor Werk Marianne Thyssen heeft een wetsvoorstel klaar dat meer rechten en bescherming geeft aan werknemers. Ook mensen met zeer flexibele arbeidscontracten zoals Deliveroo-fietskoeriers zullen onder de nieuwe regels vallen. Flexibele arbeid moet kunnen, zegt Thyssen, maar moet wel transparant en voorspelbaar zijn voor de werknemer.  

Commissaris Thyssen wil een oude Europese wet uit 1991 aanpassen. Die verplicht werkgevers om hun werknemers schriftelijk te informeren over de duur van hun arbeidsovereenkomst, over de lengte van een werkweek, en dergelijke.  Die informatie moeten ze ten laatste twee maanden na de start van het arbeidscontract krijgen. De regels zijn niet meer aangepast aan de huidige arbeidsmarkt.  Meer en meer mensen werken deeltijds en moeten zeer flexibel zijn, zodat ze kunnen opgeroepen worden door hun werkgever wanneer er werk is. 

In sommige landen bestaan "zero hour contracts": de werknemer heeft geen enkele garantie dat hij opgeroepen zal worden om te komen werken. Ook platformen zoals Uber, of bedrijven zoals Deliveroo (met fietskoeriers die per levering betaald worden) waren vroeger ondenkbaar. Thyssen wil de oude regels zodanig aanpassen, dat ze ook op alle nieuwe vormen van werk van toepassing zijn.

Videospeler inladen...

Als het van Thyssen afhangt, zullen werknemers vanaf dag 1 geïnformeerd moeten worden, op papier of elektronisch.  Ze zullen moeten weten in welke periode ze opgeroepen zullen kunnen worden, en hoe lang op voorhand de werkgever hen die informatie moet verschaffen.  Ook wie flexibel werkt, moet zijn leven kunnen organiseren, vindt Thyssen.

Videospeler inladen...

Het voorstel van Thyssen gaat nu naar het Europees Parlement, en naar de lidstaten van de Europese Unie. Thyssen hoopt dat die het er nog voor het einde van de ambtstermijn van de Commissie (eind 2019) over eens geraken. Ze had eerst gevraagd aan de Europese werkgevers- en werknemersorganisaties of zij een regeling zouden kunnen uitwerken. Omdat die daar niet in geslaagd zijn, komt ze nu zelf met een initiatief.

Videospeler inladen...

Meest gelezen