AFP or licensors

Trump dreigt: “We noteren de namen van de landen die tegen ons stemmen over Jeruzalem”

“We noteren de namen van de landen die tegen ons stemmen over Jeruzalem”, met deze woorden heeft de Amerikaanse president Donald Trump dreigende taal gesproken. Trump doet dit omdat vandaag in de Algemene Vergadering van de VN wordt gestemd over een resolutie die de VS-erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël bekritiseert. 

De 193 leden van de algemene VN-vergadering houden een spoedzitting aangevraagd door Turkije en Jemen, in naam van de Arabische en moslimlanden. Het gaat over een resolutie waartegen de VS maandag in de VN-Veiligheidsraad zijn veto had uitgebracht. In de resolutie werd gevraagd naar de terugtrekking van Trumps erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

Videospeler inladen...

"Zal namen noteren"

Trump reageerde met dreigende taal: “We houden de stemming in de gaten. Laat ze maar tegen ons stemmen dan zullen we veel geld besparen”, zei Trump aan reporters in het Witte Huis. “Het kan ons niets schelen, maar het is niet meer zoals vroeger. Toen konden ze tegen je stemmen en toch betaalden we hen honderden miljoenen dollar.“

Ook de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley, heeft op haar beurt de VN-leden gewaarschuwd dat ze "namen zal noteren" van landen die stemmen om Trumps erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te verwerpen. Ze voegde er nog aan toe dat president Trump de kwestie persoonlijk neemt.  

"Bij het overwegen van je stem, moedig ik u aan om te beseffen dat de president en de VS deze stem persoonlijk nemen.”  Verder staat er te lezen: "De president zal deze stemming zorgvuldig in de gaten houden en heeft verzocht om verslag uit te brengen van diegenen die tegen ons hebben gestemd." 

Wanneer we een beslissing nemen, in het belang van het Amerikaanse volk, verwachten we niet dat diegenen die we hebben geholpen ons gaan viseren. 

Nikki Haley

Haley stuurde ook een tweet de wereld in. "Bij de VN worden we altijd gevraagd om meer te doen en meer te geven. Dus, wanneer we een beslissing nemen, in het belang van het Amerikaanse volk, over waar we onze ambassade zullen stationeren, verwachten we niet dat diegenen die we hebben geholpen ons gaan viseren. Op donderdag wordt er gestemd om onze keuze te bekritiseren. De VS nemen zal namen noteren.”

Harde aanpak VS

De harde aanpak van de Trump-regering inzake buitenlands beleid, is vaak in strijd met de internationale consensus en heeft de VS zelfs vervreemd van zijn naaste bondgenoten.

De stemming van de VN-Veiligheidsraad maandag lokte woede uit in Washington, tijdens de stemming raakte de VS geïsoleerd met uitkomst van 14 stemmen tegen 1. In de stemming werd gevraagd naar de terugtrekking van Trumps erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

Haley beschreef de 14-1 stemming als "een belediging" en waarschuwde: "Het zal niet worden vergeten." Na de stemming maakte het Witte Huis bekend dat de Amerikaanse vicepresident, Mike Pence, zijn geplande reis naar het Midden-Oosten deze week uitstelt.

"Geen waarde aan VS-erkenning"

In de spoedzitting vandaag roept de algemene vergadering op om de VS-erkenning "van geen waarde" te verklaren. De resolutie vraagt alle leden zich te houden aan de bestaande resoluties van de Veiligheidsraad inzake Jeruzalem. 

De algemene vergadering zal melden dat de internationale gemeenschap weigert de unilaterale positie van de VS te accepteren

Riyad Mansour

De Palestijnse ambassadeur, Riyad Mansour, verwacht een "overweldigende steun" voor de resolutie waarin staat dat “Jeruzalem een kwestie is die opgelost moet worden door onderhandelingen” tussen Israël en de Palestijnen. "De Algemene Vergadering zal melden dat de internationale gemeenschap weigert de unilaterale positie van de VS te accepteren", vertelde Mansour nog.

Het besluit van Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël brak met de internationale consensus, wat protesten in de moslimwereld teweegbracht en internationaal sterke veroordelingen uitlokte. Belangrijke VS-bondgenoten, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Japan en Oekraïne, behoorden tot de 14 landen in de 15 leden tellende Raad die maandag vóór de afwijzing van de erkenning hebben gestemd. 

Reacties

Het Amerikaanse dreigement is bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan niet in goede aarde gevallen. De Turkse president riep de VN-landen op zich niet te "verkopen" voor de "dollars van Trump". "Mijnheer Trump, je kan de democratische wil van Turkije niet kopen met je dollars", zei Erdogan tijdens een plechtigheid in Ankara. "En ik roep de hele wereld op: verkoop in jullie strijd om de democratie nooit jullie wil for enkele dollars meer."

Mijnheer Trump, je kan de democratische wil van Turkije niet kopen met je dollars

President Erdogan

Israël heeft bij voorbaat de stemming binnen de VN over Jeruzalem al verworpen. Volgens premier Benjamin Netanyahu is de VN een "huis van leugens." Die stemming heeft volgens de Israëlische premier geen belang: "Jeruzalem is onze hoofdstad, of de VN dat nu wil of niet."  Netanyahu zei ook nog dat behalve Washington nog "andere landen" een verhuis van hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zullen maken.

AFP or licensors

Meest gelezen