Twintig boeken die ook uw leven zouden kunnen veranderen in 2018

Zondag 31 december, de laatste dag van het jaar. Misschien heeft u het goede voornemen gemaakt om uzelf volgend jaar meer in de zetel te nestelen met een goed boek. Hier kunt u alvast wat inspiratie opdoen. Het afgelopen jaar vroegen we elke zondag aan een bekend gezicht welke boeken zijn of haar leven veranderd hebben. Welke boeken en auteurs zijn het populairst?

De populairste boeken

De literaire smaak van onze bekende gezichten loopt sterk uiteen. Van de meer dan 270 gekozen titels zijn er slechts twintig die meer dan 1 keer gekozen werden. Uitschieters zijn “Misschien wisten zij alles”, de dierenverhalenbundel van Toon Tellegen en “Wil”, de oorlogsroman van Jeroen Olyslaegers. Die boeken werden elk drie keer gekozen. 

(lees voort onder de grafiek)

“Misschien wisten zij alles” van Toon Tellegen is een van de favoriete boeken van Amerikakenner Björn Soenens, radio- en tv-presentator Xavier Taveirne en schrijfster Dalilla Hermans. Het populaire voorleesboek met meer dan 300 dierenverhalen groeide uit tot een klassieker. 

“Het zijn heerlijke pareltjes van escapisme”, zegt Dalilla Hermans, die het boek kreeg van een ex-lief. “Het maakt niet uit of je twintig op zestig bent, deze verhalen blijven je tot in de diepste vezel van je ziel raken”, vindt Björn Soenens. Ook Xavier Taveirne vindt dat je er nooit te oud voor bent. “'t Is een soort bijbel die ze misschien ter vervanging van de echte in alle hotelkamers moeten leggen.”

“Wil” van Jeroen Olyslaegers speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen. Het boek snijdt thema’s aan als de Jodenvervolging en de collaboratie. Het heeft indruk gemaakt op N-VA-voorzitter Bart De Wever, minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz (Open VLD) en filmregisseur Jan Verheyen. 

““Wil” vond ik het quasi-perfecte boek”, zegt Jan Verheyen. "Olyslaegers laat meesterlijk zien hoe normale, brave mensen gaan meedraaien in een systeem dat verantwoordelijk is voor de meest verschrikkelijke misdaden.” Het boek deed Sven Gatz nadenken over de vrije wil. “Op een x aantal momenten in je leven heb je nooit een hele of een halve keuze, maar ben je ook deels de speelbal van de omstandigheden”, zegt hij. “De collaboratie en de dubieuze rol van het Antwerpse stadsbestuur, was op alle vlakken een vreselijke fout”, zegt Bart De Wever. “Maar de werkelijkheid en de geschiedenis van de mens is nooit zwart-wit. Er bestaat vele grijs in uiteenlopende schakeringen. Daarover gaat “Wil”.”

De populairste auteurs

Jeroen Olyslaegers kan drie bekende gezichten bekoren met hetzelfde boek, maar ook andere auteurs zijn het afgelopen jaar drie of meer keer getipt, zij het dan met verschillende boeken. Toon Tellegen komt zo uit op vier vermeldingen. Dat is één meer dan die andere populaire verhalenverteller Roald Dahl. Absolute topper is Willem Elsschot die door zes bekende gezichten getipt wordt. 

(lees voort onder de grafiek)

“Lezen en herlezen”, zegt fotograaf Michiel Hendryckx over Willem Elsschot. “Zijn belang is niet te overschatten. Op zijn eentje heeft hij het Nederlands herontdekt. Het is de beste schrijver van ons taalgebied.” Hendryckx schuift “Kaas” naar voren als ultieme boek van Elsschot, net als filosoof Ignaas Devisch. “Het is het eerste Nederlandstalige fictieboek dat ik écht gelezen heb en ik vind het nog steeds een prachtig boek van een echte grootmeester: de stijl, de humor en vooral de karakterschetsen zijn ongelooflijk sterk en diepgaand”, zegt Devisch.

Operazanger Thomas Blondelle tipt “Een ontgoocheling”. “Het boek gaat een beetje over iedereen”, zegt Blondelle. “We zijn eigenlijk allemaal prutsers. We pronken alleen met wat goed gaat. Maar de dingen waarin we allemaal mislukken, daar schrijft niemand over – behalve Elsschot.” 

Ook CD&V-politicus Koen Geens herkent zich in de verhalen van Elsschot. De twee korte verhalen “Tsjip” en “De leeuwentemmer” zijn voor hem een handleiding voor de jonge grootvader. “Het zijn meesterwerkjes in hun soort, vol humor en zelfrelativering.”

Wie niet kan kiezen uit het oeuvre van Elsschot gaat voor “Verzameld werk”. Journaliste en tv-gezicht Phara De Aguire vindt hem een meester-verteller "Elsschot moeten we gewoon blijven lezen. Ook in de 21e eeuw, want zoveel is er niet veranderd in die diepmenselijke gevoelens en verlangens." Striptekenaar Merho probeert elk jaar minstens één boek van Elsschot opnieuw te lezen. “Het is zo prachtig door zijn eenvoud”. 

Nu is het aan u

Het afgelopen jaar vroegen we elke zondag aan een bekend gezicht welke boeken zijn of haar leven veranderd hebben.

Maar welk boek heeft uw leven veranderd? Laat het ons weten, klik hier en vul het formulier in. 

Meest gelezen