Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Maddens: "Dit zijn heel onrechtvaardige verkiezingen" 

"De verkiezingen die vandaag in Catalonië plaatsvinden, zijn geen normale verkiezingen", dat zegt politicoloog Bart Maddens in "De ochtend" op Radio 1. Als de separatisten winnen, is het ook nog maar de vraag hoe ze gaan regeren. 

Vandaag zijn er verkiezingen in de Spaanse regio Catalonië. Volgens Bart Maddens voldoen die niet aan de normale democratische criteria. "Ze zijn op heel korte termijn georganiseerd. De partijen hebben nauwelijks de tijd gehad om zich te organiseren. Ze zijn in snelheid gepakt, door (de Spaanse premier, red.) Mariano Rajoy. Dat was ook de bedoeling. De separatistische partijen hebben nauwelijks de kans gekregen om een kartel te vormen of om een gezamenlijk programma te maken. Dit zijn heel onrechtvaardige verkiezingen", meent Maddens.

De politicoloog wijst er ook op dat een groot deel van de kandidaten niet aan de verkiezingscampagne heeft kunnen deelnemen, omdat ze ofwel in ballingschap zijn in Brussel of opgesloten zijn in Madrid. "En veel kandidaten die wel kunnen deelnemen aan de campagne kunnen niet vrijuit spreken. Ze moeten opletten wat ze zeggen of ze worden in voorlopige hechtenis genomen." 

Vastgeroest

Volgens de peilingen staat de afgezette minister-president Carles Puigdemont er minder goed voor dan vóór het onafhankelijkheidsreferendum dat zijn regionale regering organiseerde. "Maar hij is niet van de kaart geveegd", zegt Patrick Goethals, docent Spaanse cultuur en maatschappij aan de UGent. "Hij doet het nog verrassend goed. Na de chaos die ontstaan was na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring en zijn vlucht naar Brussel was Puigdemont fel gezakt in de peilingen, maar hij heeft zich kunnen herstellen." 

Goethals wijst er ook op dat de kiesintenties van de Catalanen heel erg vastgeroest zijn. "Het debat is zo emotioneel geworden dat men stemt vanuit een heel sterke ideologische overtuiging en geen rekening houdt met de economische omstandigheden en de internationale politiek." 

Absurde situatie

"Het resultaat wordt een dubbeltje op zijn kant", voorspelt Maddens. "Er bestaat nog altijd een redelijke kans dat de separatistische partijen hun absolute zetelmeerderheid behouden, maar dan kom je terecht in een heel absurde situatie." 

"Acht van die separatistische verkozenen zullen wel kunnen zetelen, maar niet kunnen stemmen. Hetzij omdat ze in ballingschap zijn in Brussel, hetzij omdat ze achter tralies zitten. Dan zal de grote vraag zijn, hoe zal dit concreet werken? Hoe zullen ze een regering aanduiden?" 

Geen dialoog

Of de verkiezingen iets zullen oplossen, is nog maar de vraag. "Het debat van de laatste weken is echt niet om hoopvol van te worden", zegt Goethals. "Je ziet bijna geen signalen in de richting van wat een productieve dialoog zou kunnen zijn. De beide kanten zeggen dat ze willen spreken, maar over iets anders."

"De Catalaanse partijen zeggen dat ze willen spreken over onafhankelijkheid en de Spaanse partijen zeggen dat ze wel bereid zijn om te spreken over een herziening van de grondwet, maar altijd vanuit het idee dat Catalonië bij Spanje blijft", besluit Goethals.

Meest gelezen