Vlaamse overheid boos op Fost Plus over communicatie blauwe zak

Het is nog niet helemaal zeker dat u vanaf 1 januari 2019 (over ruim een jaar) al uw plastic in de blauwe pmd-zak mag steken. Dat zegt OVAM, de openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij. Fost Plus is in Vlaanderen verantwoordelijk voor de het gescheiden ophalen van afval, maar niet voor het beleid. 

Fost Plus kondigde vorige week aan dat vanaf 1 januari 2019 al het plastic in de blauwe zak mag. Op dit moment mogen enkel petflessen, metaalverpakkingen en drankflacons zoals melkflessen in de pmd-zak. Veel mensen vinden de pmd-zak echter verwarrend en vragen zich af of yoghurtpotjes of lege champignonbakjes ook in de blauwe zak mogen. Volgens Fost Plus zou er van dergelijke verwarring geen sprake meer kunnen zijn vanaf 2019.

Maar volgens OVAM is dat helemaal nog niet beslist, laat de openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij weten in een persbericht. Meer zelfs, OVAM ziet hier een manoeuvre in van Fost Plus in de hoop dat de Vlaamse overheid geen andere maatregelen zou nemen, zoals statiegeld vragen op blikjes en plastic flessen bijvoorbeeld.

"Het heeft geen pas om op eigen houtje nieuwe sorteerregels voor te stellen als ware het nieuwe beleidsmaatregelen, in de hoop dat andere maatregelen die men liever niet ingevoerd ziet daardoor afgewend kunnen worden", aldus OVAM.

OVAM werkt aan een integraal beleid dat volgend jaar moet voorgesteld worden. Dat verpakkingsbeleid zal verschillende maatregelen bevatten. Consumenten alles in de blauwe zak laten steken is één van de ideeën die op tafel liggen. Of dat er ook echt komt, zullen we binnenkort weten.

Meest gelezen