Charlotte Speck

Xavier Taveirne kroont zich tot "Slimste mens ter wereld"

Xavier Taveirne heeft na een zenuwslopende finale tegen VRT NWS-collega Goedele Wachters de titel van "Slimste mens ter wereld" veroverd. Dalilla Hermans eindigde knap derde in de quiz op Vier.

Dik 2 maanden heeft "De slimste mens ter wereld" Vlaanderen in de ban gehouden, maar eindelijk is de winnaar bekend. Vanavond zond Vier de finale van de quiz met gastheer Erik Van Looy uit. Daarin namen Dalilla Hermans, Goedele Wachters en Xavier Taveirne het tegen elkaar op.

De kandidaten bleken aan elkaar gewaagd. Pas op het einde van de filmpjesronde wist Taveirne een voorsprong uit te bouwen door meer dan 100 seconden te sprokkelen met juiste antwoorden over de aanslag op een vliegtuig boven Lockerbie in 1988.

Het leverde een eindstand op van 363 seconden voor Taveirne, 286 seconden voor Wachters en 254 seconden voor Hermans. Omdat het om de finaleaflevering ging, moesten niet de kandidaten met de minste seconden het in het finalespel tegen elkaar opnemen, maar wel die met de meeste seconden.

"De zevende dag" versus "Het Journaal"

Dat betekende dat Taveirne en Wachters het finalespel speelden. De VRT zou dus sowieso de "Slimste mens" van dit seizoen leveren, vraag was of dat de presentator van "De zevende dag" dan wel het anker van "Het Journaal" zou zijn.

Het finalespel bleef spannend tot op het einde met vragen over onder meer Janine Bischops, de grootste steden van Oost-Vlaanderen, Ayrton Senna en de grootste hits van Abba.

Uiteindelijk zou een vraag over Herman de Coninck het verschil maken. Toen Taveirne zich kon herinneren dat de dichter in Lissabon is overleden, kreeg hij het secondensaldo van Wachters op nul. Meteen was hij de winnaar van de quiz. Hij mag zich nu minstens een jaar "De slimste mens ter wereld" noemen.

Meest gelezen