Videospeler inladen...

2017 was voor smartphone-liefhebbers een grand cru-jaar: wij wikken en wegen

Als we terugblikken op 2017 kunnen we maar één ding concluderen: dit jaar was voor de smartphoneliefhebbers een grand cru. En omdat de zes laatste  maanden sowieso het interessantst zijn, hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste releases. Grote afwezige is de Pixel 2 van Google. Het toestel werd met veel toeters en bellen aangekondigd, maar wordt niet in ons land verkocht.

 

De vlog bestaat uit 2 delen. We bespreken vooral "flagship"- of toptoestellen.

Deel 1: Nokia 8, HTC U11, LG V30

Nokia bracht dit jaar heel wat toestellen uit waaronder de Nokia 8, hun "flagship" of toptoestel. Het merk gokt op twee paarden: enerzijds spelen ze in op nostalgie met de release van de Nokia 3310. Het toestel doet denken aan het gelijknamig model van weleer, toen Nokia heer en meester was in de gsm-markt. Naast de Nokia 8 bracht het merk dit jaar ook een aantal budgetvriendelijke smartphones uit zoals de Nokia 5 en Nokia 6. Hiermee proberen ze marktaandeel af te snoepen van andere spelers zoals Huawei en Samsung.  

Het Taiwanese HTC kwam dit jaar in het nieuws omdat een afdeling ervan, die in het verleden Google-toestellen vervaardigde, werd overgenomen door, jawel, Google. HTC, één van de eerste smartphonemakers ter wereld, heeft de reputatie van een betrouwbaar merk te zijn. Vraag is: hoe lang zullen ze nog zelf smartphones maken? Of gaan ze volop inzetten op augmented reality?

Videospeler inladen...

LG is bij ons minder bekend als smartphonemerk, maar de Zuid-Koreaan heeft zelf een stevige reputatie opgebouwd als fabrikant van OLED-schermen. Schermen die niet alleen te vinden zijn op hun smartphones. LG legt Samsung het vuur aan de schenen door zich meer en meer te profileren als betrouwbare tv- en smartphonemaker.   

Deel 2: Huawei Mate 10 Pro, Samsung Galaxy Note 8 en iPhone X

Het Chinese Huawei heeft iedereen verrast met een chip met AI-toepassingen.  De chip, die de naam Kirin 970 draagt, verbruikt volgens Huawei minder energie en zou de batterijduur met 25% verlengen. De Mate 10 Pro is de grote broer van de Huawei P10, die eerder dit jaar is uitgebracht. Huawei wil zich meer dan ooit profileren als zeer betrouwbaar en degelijk merk. Zo snoept het ook marktaandeel af van Samsung en Apple. Verwacht u volgend jaar maar aan een stevige upgrade van de P10 en de Mate 10.

Samsung bracht eerder dit jaar de S8 uit. Van het toestel zijn er wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht, het model was een succes. Naast de S8 is ook de S8 Plus uitgebracht, een iets grotere versie. Net dat model is een belangrijk concurrent van de Note 8. Deze "phablet" kwam in september uit en kost bijna 1000 euro. Hiermee positioneert de Note 8 zich in het premium segment.

De zenuwen bij Samsung waren dit jaar zeer gespannen omdat de voorganger van de Note 8, de Note 7, amper 2 maanden na de release uit de markt werd gehaald omdat de batterij ervan oververhitte.

Videospeler inladen...

Voor Apple is de iPhone X één en al symboliek. Het toestel is de culminatie van alles wat Apple op vlak van smartphone te bieden heeft. Het is ook een duur toestel, het basismodel kost 1.159 euro. Na een valse start, met vertagingen door het moeilijk te vervaardigen OLED-scherm, heeft de iPhone X zijn weg gevonden naar de (Apple)-liefhebbers. De lange rijen van weleer zijn verdwenen. Ook omdat potentiële kopers voor de iPhone 8 en 8 Plus opteerden in plaats van te wachten op de X.

Meest gelezen