Jonas Roosens

Tot 10 jaar cel voor Antwerpenaren die aanslag hadden gepland in centraal station

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft vijf mannen veroordeeld voor het leiderschap of de deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Twee van hen hebben anderen, onder wie minderjarigen, aangezet tot radicale gedachten en enkelen zelfs overtuigd om zich aan te sluiten bij terreurgroep IS in Syrië. Als een uittocht naar Syrië niet zou lukken, zouden ze een aanslag in België plegen.

Eind 2015 werd een minderjarige jongen opgepakt op de luchthaven van Charleroi. Hij wilde vertrekken naar het Midden-Oosten om zich daar aan te sluiten bij terreurgroep IS. Zijn entourage werd in kaart gebracht, en dat leidde naar de verdachten die vandaag terecht stonden.  

Eén van hen is een imam die regelmatig in Antwerpse moskeeën predikte. Hij was inmiddels zelf al vertrokken naar Syrië en ronselde vanuit het strijdgebied nieuwe mensen om zich bij het kalifaat aan te sluiten. 

Daarnaast gaat het om een groep jongens, die elkaar kenden via een chatgroep en lid waren van de gesloten Facebookgroep Staatnieuws, waar regelmatig berichten over IS werden gepost.

Aanslagen

De jongeren spraken enkele keren af en bespraken een vertrek naar Syrië maar ook enkele mogelijkheden tot een aanslag op Belgisch grondgebied, bijvoorbeeld op het centraal station in Antwerpen, op politicus Filip De Winter (Vlaams Belang) of op enkele militairen als het vertrek naar Syrië om een of andere reden niet zou lukken. 

Twee onder hen zijn nu bij verstek veroordeeld als leider van een terroristische organisatie. Zij zijn veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 10 jaar en een geldboete van 6.000 euro. De twee zitten vermoedelijk in Syrië, één van hen is mogelijk al gestorven.

Voorwaarden

Drie anderen zijn veroordeeld als lid.  Zij krijgen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 1.500 euro. Zo mogen ze geen strafbare feiten meer plegen, moeten ze een vast adres hebben, moeten ze een traject volgen voor reïntegratie en mogen ze geen contact hebben met anderen die het jihadisme aanhangen.

Als deze voorwaarden geschonden worden, moeten ze terug naar de gevangenis. De rechter heeft rekening gehouden met de bijzondere ernst van de feiten, maar heeft bij enkelen onder hen ook rekening gehouden met een deradicaliseringstraject.  Eén iemand is vrijgesproken.

De rechtbank was duidelijk: met de hoofddaders hebben we geen medelijden. 

Advocaat Abderrahim Lahlali

Volgens Abderrahim Lahlali, de advocaat van één van de veroordeelde leden, is het goed dat de rechter een duidelijk onderscheid heeft gemaakt tussen de leiders en de leden van een terroristische organisatie: "De rechtbank heeft duidelijk gezegd: met de hoofddaders hebben we geen medelijden, maar de hangjongeren die geradicaliseerd waren krijgen een tweede kans." 

Meest gelezen