Videospeler inladen...

"Ik woon met mijn 4 broers en 5 zusjes in twee kleine kamers"

In Antwerpen leven kinderen van grote vluchtelingengezinnen soms in erg schrijnende omstandigheden. Dat komt omdat ze geen aangepaste woning vinden en dus veel te klein wonen. Daardoor lopen de kinderen op school leerachterstand op en krijgen ze soms ook psychische problemen. 

Het stedelijk lyceum Offerande, in het centrum van Antwerpen, trekt aan de alarmbel. De school biedt Onthaalonderwijs voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN-klassen) aan en heeft ook veel kinderen van vluchtelingen op de school. "Op dit ogenblik hebben we 10 dossiers van kinderen die in erg schrijnende omstandigheden wonen", vertelt directeur Joris Verlinden. "Zo is er Zahedullah (fictieve naam), 17 jaar en afkomstig uit Afghanistan. Begin dit jaar startte hij op school in het alfaklasje, waar de kinderen zitten die niet kunnen lezen en schrijven. Maar na amper twee maanden kon hij wel al Nederlands lezen en schrijven. Hij was ook altijd erg enthousiast en leergierig". (Lees verder onder de foto)

Maar de laatste tijd gaat het minder goed met Zahedullah. Hij leeft nu al bijna een jaar met zijn 4 broers en 5 zussen in een appartement met 1 kleine slaapkamer en woonkamer. "De situatie van het gezin is niet langer houdbaar", zegt leerkracht Liezelot Simoens die op huisbezoek is geweest. "Als je binnenkomt zie je een bed met daarop 10 matrassen gestapeld tot aan het plafond, de dekens er bovenop. Elke avond ruimt het gezin de woonkamer op en installeert dan de bedjes om te kunnen slapen. Het gezin betaalt 800 euro per maand huur voor een appartement van misschien 50 m². De verf bladdert er van de muren en het is er erg vochtig"

Slechte schoolprestaties

Maar de woonsituatie van Zahedullah is dus geen alleenstaand verhaal. Vooral voor grote gezinnen is het moeilijk om een geschikte woning te vinden, zegt Liezelot Simoens, maar we hebben ook enkele niet-begeleide minderjarigen die in mensonwaardige omstandigheden wonen of zelfs op dit ogenblik helemaal geen eigen huis hebben.

"Een leerling die hier al voor het tweede jaar is, zoekt dringend een woning. Hij logeert nu de ene dag bij die vrienden en de andere dag bij weer andere vrienden. Dat is misschien een paar dagen leuk, maar daarna is het echt ellende troef. Zo heeft de jongen maandag examen moeten afleggen nadat hij de hele zondagnacht wakker is gehouden door een feestje bij zijn vrienden."

Dat is nog het ergste, zegt directeur Joris Verlinden. Dat wij deze jongeren Nederlands willen leren en andere vakken zodat ze kansen hebben voor de toekomst. Maar dat dit voor een deel onmogelijk wordt gemaakt door omstandigheden buiten de school, waar wij ook weinig vat op hebben. 

Wachtlijsten voor sociale woningen groeien aan

De school zoekt intensief naar woningen voor deze leerlingen, maar voorlopig levert dat niets op. In Antwerpen groeien de wachtlijsten voor een sociale woning dan ook snel aan. Bij de grootste sociale huisvestingmaatschappij in Antwerpen "Woonhaven" staan er bijna 20.000 mensen op de wachtlijst die een woning zoeken.

"Voor kroostrijke gezinnen die nog niet bij ons huren en een grote woning zoeken, is de situatie hopeloos", vertelt Jan Hendrickx van Woonhaven. Voor een gezin van 12 personen, zoals dat van Zahedullah moeten we een woning met 6 of 7 slaapkamers aanbieden, kleiner mogen we niet verhuren. En dan zie ik op dit moment dat we een 7-tal woningen hebben, die in aanmerking komen op een totaal van 18.000 woningen. Dus moeten we realistisch zijn en eerlijk zeggen dat we deze mensen niet kunnen helpen. 

De wachtlijsten bij de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren zien er weinig hoopgevend uit:

  • Woonhaven Antwerpen: bijna 20.000 gezinnen
  • De Ideale Woning cvba: 13.000 gezinnen
  • ABC cvba: 5.000 gezinnen
  • Sociaal Verhuurkantoor Antwerpen: ruim 3.000 gezinnen

Dit is een druppel op een hete plaat

Daan Janssen, Sociaal Verhuurkantoor Antwerpen

Eenzelfde boodschap horen we bij het Sociaal Verhuurkantoor Antwerpen.  Dat is zelf geen eigenaar van sociale woningen, maar huurt woningen uit de privémarkt en verhuurt die door als sociale woning.

"Wij hebben op dit ogenblik meer dan 3.000 mensen op de wachtlijst, terwijl we zo'n 660 woningen ter beschikking hebben", vertelt Daan Janssen. "Ook voor ons is het bijzonder moeilijk om aan grote woningen te geraken. Er loopt nu wel een project van Samenlevingsopbouw om grotere woningen te renoveren en dan via ons te huur aan te bieden. Maar dan spreken we over 5 tot 6 woningen op een jaar. Dat is een druppel op een hete plaat.  De wachtttijden om aan zo'n grote woning te geraken, lopen dan ook op tot 8 of 9 jaar. 

KAFKA op de woonmarkt

De sociale huisvestingmaatschappijen zijn ook gebonden aan strenge regels en die leiden er soms toe dat mensen in heel schrijnende woonsituaties blijven vastzitten. Wegens de veiligheid en de gezondheid van de huurders en ook om geen overlast te veroorzaken voor de andere bewoners mogen grote gezinnen, zoals dat van Zahedullah,  niet worden ondergebracht in appartementen met bijvoorbeeld 3  of 4 slaapkamers. Dat zou nochtans al een verbetering van hun situatie kunnen zijn. Daarom pleitte de kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen eerder al voor wat meer (tijdelijke) flexibiliteit van de regels voor dergelijke noodgevallen. 

Orbit vzw probeert met lokale burgergroepen en verenigingen woningen te vinden voor vluchtelingen. "Elke maand komen er 600 huishoudens van erkende vluchtelingen op de Vlaamse woonmarkt, vertelt Didier Vanderslycke van Orbit vzw. We stevenen zo af op een grote wooncrisis in Vlaanderen." Nochtans zijn er al maatregelen genomen, maar sommige zijn nog te weinig bekend. Zo kun je in je eigen huis een kamer aan een vluchteling verhuren, zonder dat je daarom moet inleveren op je pensioen bijvoorbeeld. Wie daarover meer info wil of een woning kan aanbieden, kan terecht op info@orbitvzw.be.

Meest gelezen