ASAP

Aantal kinesisten en logopedisten sterk gestegen: CM pleit voor ingangsexamen

De Christelijke Mutualiteit (CM) vraagt een ingangsexamen voor kinesisten en logopedisten. Het aantal kinesisten en logopedisten is de laatste jaren zo sterk gestegen dat het probleem dingend moet worden aangepakt, meent Luc Van Gorp, voorzitter van de CM. Daarom pleit hij ervoor het probleem bij de bron aan te pakken met een bindend ingangsexamen, zoals bij de artsen en tandartsen. Maar volgens minister van Onderwijs Crevits (CD&V) is dit "momenteel niet aan de orde".

De CM maakt zich zorgen over de sterke stijging van het aantal kinesisten en logopedisten in ons land. En dat weegt meer en meer op het budget van de gezondheidszorg, zegt voorzitter Luc Van Gorp. Bovendien dreigen die vele kinesisten en logopedisten op termijn te weinig patiënten over de vloer te krijgen om voldoende expertise op te bouwen.

Een bindend ingangsexamen zou dat kunnen verhelpen, vindt de CM. Maar volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is zo'n ingangsexamen nu niet aan de orde.

"Dat is enkel het geval indien er een contingentering is voor de instroom in het beroep, zoals bij de artsen en tandartsen wel het geval is. Wel kiezen we voor een goede oriëntering, en zijn de toekomstperspectieven logischerwijze een aspect bij het maken van een studiekeuze. Belangrijk om aan te stippen is nog dat het beroep van kinesitherapeut nog steeds op de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB staat", aldus nog minister Crevits.

Meest gelezen