Automatisch terugkeerrecht voor kinderen van IS-strijders die jonger dan 10 zijn

Kinderen van IS-strijders die jonger zijn dan 10 mogen automatisch naar ons land terugkeren.  Dat heeft de ministerraad beslist.  Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat het om 87 Belgische kinderen en is het onze plicht hen op te nemen.

"De regering stelt voor om kinderen die minder dan 10 jaar zijn - dat zijn er 87 volgens de tellingen die we vandaag hebben - automatisch terugkeerrecht krijgen als hun afstamming met een dna-test wordt vastgesteld", zegt Geens aan VRT NWS.

Voor minderjarigen tussen 10 en 18 zal de overheid geval per geval bekijken en nagaan in welke mate ze deelgenomen hebben aan trainingen en gevechten. Voor 10 tot 18-jarigen gaat het om een 20-tal jongeren.

Volgens het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse, zijn er van de ruim 400 Belgen die naar het conflictgebied in Syrië en Irak trokken, nog een 140-tal aanwezig in de regio. Als iemand naar ons land wil terugkeren, kan dat, maar alleen na een grondige identificatieprocedure. Het gerecht onderzoekt ook altijd of de terugkeerders strafbare feiten hebben gepleegd, ook als het vrouwen of kinderen zijn.

Meest gelezen