Videospeler inladen...

Big band en Tommy Cooper op aangrijpende uitvaart Marc Van Eeghem

In de Bourlaschouwburg in Antwerpen waar hij zelf zo vaak op de planken stond, is afscheid genomen van acteur Marc Van Eeghem. Hij overleed vorige week aan kanker op 57-jarige leeftijd. De plechtigheid werd bijgewoond door 900 aanwezigen, en had een feestelijk karakter, met een big band op het podium, en een filmpje van komiek Tommy Cooper. Dat was Van Eeghems uitdrukkelijke wens.

De uitvaart van acteur Marc Van Eeghem in de Bourlaschouwburg in Antwerpen vanmiddag hield het midden tussen een plechtigheid en een feest. Dat was ook zijn uitdrukkelijke wens. Met 900 aanwezigen was de schouwburg helemaal gevuld. Op het podium stonden naast de kist een groot portret van Marc Van Eeghem en een sober bloemstuk. Collega's, familie en vrienden hielden korte toespraken, en brachten een chanson van France Gall en Marcs lievelingsgedicht van Remco Campert ten gehore.

Big band en Tommy Cooper

En toen ging tot ieders verrassing een toneelgordijn omhoog dat al die tijd een big band verborgen had. De 40-koppige formatie o.l.v. Thomas De Prins speelde vrolijke swingmuziek. Op de tonen van "Splanky" van Count Basie, "Take the A train" van Duke Ellington en "Come Fly with me" van Frank Sinatra waren op een groot scherm filmmontages te zien met fragmenten uit de aanzienlijke film-, tv- en toneelcarrière van Marc Van Eeghem. En tussendoor was er ook een filmpje van de onhandige Engelse komiek-met-de-fez Tommy Cooper, die Marc bewonderde en vaak imiteerde. De beelden zorgden voor een merkwaardige mengeling van verdriet en gelach in de schouwburg.

Tenslotte brachten Marc Van Eeghems beide zonen Caz en Linus hulde aan hun overleden vader. Waarna ze samen met vrienden de kist op hun schouders namen en langzaam naar de achterkant van het podium droegen, onder begeleiding van een solo op trompet door Sam Vloemans. Dat gebeurde onder een minutenlange staande ovatie. 

Als je zo goed kunt sterven, dan heb je het toch wel vaker gedaan. Rust zacht, maar niet te lang

Acteur Victor Löw

Collega's en vrienden haalden in korte toespraken herinneringen op aan Marc Van Eeghem. Acteur Victor Löw herinnerde zich nog een discussie op café met Marc over de vraag of er leven is na de dood. Marc won, zei Löw, met de stelling: “Als ge dood zijt groeit er gras op uwen buik”. Tien dagen voor zijn overlijden was Löw nog op bezoek bij Marc, en zag iemand zonder doodsangst, maar integendeel met een tevreden geluksgevoel over zijn voorbije leven. 

Dat kwam onder meer door zijn vele vrienden, vertelde hij, en hun blijken van liefde, respect, trouw, humor en bewondering. Daarop richtte Löw zich tot de zaal: “Jullie hebben hem allemaal een groot cadeau gedaan: de absolute zekerheid dat er van je gehouden wordt”. En tot besluit richtte hij zich tot Marc: “Als je zo goed kunt sterven, dan heb je het toch wel vaker gedaan. Rust zacht, maar niet te lang”.

Wel Marc, we zijn er

Broer Kurt Van Eeghem

Het is bijna kerstdag, en Marcs oudste broer Kurt Van Eeghem herinnerde aan de vele gezellige kerstfeesten in de familie met champagne en konijn met pruimen, waar Marc altijd als laatste arriveerde: “Ik zeg niet dat je te laat was, Marc. Alleen dat je de laatste was. Maar van zodra je er was, zat de sfeer erin.” Nog niet zo lang geleden had Marc gevraagd of de familie bij hem Kerst kwam vieren rond zijn ziekbed, vertelde Kurt. “Er zouden hapjes zijn, en champagne. Hij had ons gevraagd om op vrijdag 22 december te komen. Wel Marc, we zijn er”, besloot Kurt met een breed handgebaar naar de 900 aanwezigen in de volle Bourlaschouwburg.

Marc was gemaakt voor de vriendschap

Acteur Koen Van Impe

“Marc was gemaakt voor de vriendschap”, vertelde acteur Koen Van Impe. “Hij was ieders fan. Ik was buitengevlogen op de toneelschool, en was toen verschrikkelijk onzeker. Marc kwam naar mijn eerste voorstelling kijken en gaf enthousiaste commentaar. Dat deed hij vaak, en hij kende elk van je replieken van buiten. Je was zijn held. Die steun hielp enorm: toen pas had ik het gevoel dat ik erbij hoorde. Er zitten hier veel helden in de zaal. Marc, jij bent een held voor ons allemaal."

Collega-acteur en goede vriend Lucas Van den Eynde zong “’De volle maan” van Wannes Van de Velde, en Britt Van Marsenille herinnerde aan het liedje “Evidemment” van France Gall waar ze beiden om moesten huilen, en daarna lachen, omdat het zoveel over hen beiden vertelde.

Actrice Els Dottermans las op vraag van Marc Van Eeghem het gedicht “Lamento” van Remco Campert voor. Ze kreeg de zaal aan het lachen toen ze vertelde dat ze het even geoefend had aan zijn “gezellige” ziekbed, en Marc haar bij haar eerste nerveuze lezing met een “Rustig hé, Elske, rustig” bemoedigend had toegesproken.

Videospeler inladen...

De laatste zeven jaar heeft Marc geleefd met humor en een ongelooflijk mooie inspirerende integriteit

Acteur Tom Van Bauwel

Bij de aanwezigen op de plechtigheid in de Bourlaschouwburg waren veel collega-acteurs. Hierbij enkele van hun reacties:

Acteur Tom Van Bauwel: "Met hem spelen in "Windkracht 10" en "Ons Geluk" was zalig. Ik denk dat het geen cliché is, wat iedereen zegt, wat je de laatste week hebt gehoord. De laatste zeven jaar heeft Marc geleefd met humor en een ongelooflijk mooie inspirerende integriteit."

Actrice Tania Kloek: "Ik denk niet dat er hier vandaag iemand is die iets slechts zal zeggen over Marc Van Eeghem. Niet omdat dat moet op een dag als deze, maar omdat hij gewoon een ongelooflijk fijne, warme mens is."

Acteur Mathijs Scheepers: "Marc heeft mij veel geluk gebracht. Ik heb veel van hem geleerd op filmsets. Hij bleef grappen maken tot aan de “klap” van de regisseur. Het was zijn manier om zich te concentreren." 

Acteur Warre Borgmans: "’t Is onwaarschijnlijk dat zo’n warme, gulle mens op zo’n wrede manier afscheid moet nemen. Hij had nog zoveel voor de boeg. Hij was enorm bezig met zijn vak, nuchter maar gepassioneerd dacht hij na over hoe we het moeten doen. En hij was ook een vriend."

Regisseur Stijn Coninckx: "Ik heb Marc heel goed gekend door met hem te mogen werken bv. met "Hector". Ik herinner hem vooral als een fantastische mens op de eerste plaats, en een superacteur. Zijn energie en vreugde in alles. De passie waarmee hij alles deed. Een zalige mens. En het is altijd spijtig als die verdwijnen."

Tijdens de uitvaart werden filmpjes getoond met fragmenten uit de film-, tv- en toneelcarrière van Marc Van Eeghem, die begeleid werden met muziek van de big band. Hieronder twee van die beeldcompilaties (zonder de live muziek evenwel). 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Belga

Meest gelezen