Dit zijn de gezinswagens van het jaar 2018

De Citroën C3 Aircross is door een jury van 22 autojournalisten en 80 gezinnen verkozen tot VAB-gezinswagen van 2018 in de categorie tot 19.000 euro. In de categorie tot 29.500 euro ging de eerste plaats naar de Renault Grand Scenic, in de categorie elektrisch, wint de Hyundai Ioniq voor de tweede  maal op rij. Dat heeft de mobiliteitsorganisatie VAB vandaag bekendgemaakt.

In de categorie tot 19.000 euro haalde de Citroën C3 Aircross het van de Ford Fiesta en de Seat Arona. De gezinnen bestempelden de Citroën C3 Aircross als "de perfecte prijs-kwaliteitsverhouding, en prezen de auto om zijn goed zicht, veel ruimte, fris interieur, en een uitgebreide uitrusting". Volgens VAB kozen de gezinnen opnieuw voor ruimte, want de winnaar heeft de look van een avontuurlijke SUV.

In de categorie tot 29.500 euro won de Renault Grand Scenic, voor de Peugeot 5008, en de Mazda CX-5. De Renault Grand Scenic is "een zeer ruime, comfortabele, en vlot rijdende wagen met een modern interieur", klonk het bij de gezinnen. Ook de stille motor van de Peugeot 5008 wisten de autojournalisten te smaken.

Bij de elektrische wagens won de Hyundai Ioniq het pleit, gevolgd door de Renault Zoë en de Volkswagen E-Golf. De Hyundai Ioniq heeft "een mooie afwerking, een overzichtelijk dashboard, en een aangenaam rijcomfort. De meest volledige auto van het aanbod qua veiligheid en comfort. Ook interessant is de 8 jaar garantie die je erbij krijgt", vonden de gezinnen.

Is gebruiksvriendelijk design van het dashboard veiliger?

Steeds meer autoconstructeurs kiezen ervoor om de traditionele bedieningsknoppen te vervangen door een (aanraak)scherm waarmee je alle functies kan bedienen. 

De VAB stelde zich de vraag of dit ervoor zorgt dat de rijtaak eenvoudiger of net complexer wordt. "Bedieningsknoppen blijven nog  altijd het beste, omdat je dan je aandacht op de weg kan houden", zegt Joni Junes van de VAB.

Meest gelezen