De Wever vindt dat Rajoy met Catalonië moet gaan praten

Na de verkiezingen in Catalonie moet de Spaanse premier Mariano Rajoy dringend aan tafel gaan zitten met de Catalaanse separatisten. Dat zegt N-VA voorzitter Bart De Wever. De strategie om de separatisten via de stembus hun meerderheid af te nemen, is mislukt, zegt De Wever. Nu is het tijd om te praten.

"Ik denk dat dit nu dwingt tot een dialoog tussen Catalonië en Madrid", zegt De Wever. "Er is geen andere weg." De Wever wijst erop dat de separatisten in Catalonië nog altijd een meerderheid hebben en dat Rajoy bij de verkiezingen van gisteren over heel de lijn heeft verloren.

"Ofwel stort hij Spanje nu in een uitzichtloze crisis waarvoor geen oplossing is, ofwel gaat hij eindelijk als een volwassen man aan de tafel met die regio, bijvoorbeeld over het teruggeven van het autonomiestatuut dat hij van Catalonië heeft afgenomen." Volgens De Wever zou dit al veel kunnen oplossen. 

"Ik denk dat Europa meneer Rajoy een duwtje in de rug zou mogen geven", aldus nog De Wever.

Meest gelezen