Demesmaeker: "Laat ballingen in alle vrijheid terugkeren naar Catalonië om hun job te doen"

"Een complete vernedering voor Madrid", zo analyseert Europarlementslid Marc Demesmaeker (N-VA) de verkiezingsuitslag in Catalonië. "De Partido Popular van de Spaanse premier Rajoy is de kleinste partij geworden met slechts drie zetels. Hij is compleet afgestraft en weggeblazen."

Marc Demesmaeker heeft gisteren de stembusgang gevolgd in Barcelona. Hij was daar op vraag van de Catalanen zelf met een internationale delegatie om te zien of de verkiezingen volgens de Europese standaarden verliepen. Madrid zelf wou geen officiële waarnemers. 

Volgens Demesmaeker zijn er duidelijke winnaars en verliezers. De Catalanen hebben zich duidelijk uitgesproken tegen de Spaanse premier Rajoy. Zijn partij valt terug op drie zetels in het parlement. "De verkiezingen werden opgelegd door Rajoy en zijn ploeg. Ze hebben een machtsgreep gepleegd door artikel 155 in te roepen en de autonomie van Catalonië op te heffen. Ze hebben het parlement ontbonden. Ze hebben ook honderden ambtenaren ontslagen en instellingen drooggelegd", zegt Demesmaeker. "We zien dat Rajoy daarvoor volledig is afgestraft. Tot daar de democratische legimiteit van wat hij daar gedaan heeft. "

Voor sommigen was Puigdemont al afgeschreven, maar hij heeft het zeer goed gedaan.

Demesmaeker ziet in de resulaten ook een bevestiging van het leiderschap van de afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont. "Hij is bevestigd als de leider van de coalitie die er was. Voor sommigen was hij al afgeschreven, maar hij heeft het zeer goed gedaan."

Opvallend is wel dat Ciudadanos, de partij die tegen een afscheiding is, de grootste partij geworden is. "Hier hebben we te maken met het systeem van communicerende vaten", zegt Demesmaeker. "Wat Ciudadanos gewonnen heeft, heeft de Partido Popular verloren."

"Stop de belachelijke repressie"

Feit is dat er twee kampen blijven die ongeveer even groot zijn. Hoe moet dit nu verder? Demesmaeker roept de Spaanse overheid op om te stoppen met "die belachelijke repressie en machtsgreep". "Mijn gedachten gaan uit naar de politieke gevangen. Laat die mensen in godsnaam vrij. Die moeten vrij, nu en onvoorwaardelijk. Laat de ballingen in alle vrijheid terugkeren uit Brussel om het politiek mandaat dat ze gekregen hebben van de kiezer effectief op te nemen. Zij moeten naar Catalonië om hun job te doen." 

Het is hoog tijd dat onze Europese leiders hun verantwoordelijkheid opnemen en zich niet langer hullen in stilzwijgen. 

Hij heeft ook een boodschap voor de Europese Unie. "De Europese Unie moet eindelijk inzien dat wat Madrid doet ondemocratisch is. Het is niet Europees. Het is hoog tijd dat onze Europese leiders hun verantwoordelijkheid opnemen en zich niet langer hullen in stilzwijgen. Stilzwijgen is medeplichtig zijn. Ze moeten het opnemen voor de democratie en aan Rajoy duidelijk maken dat dit niet langer kan."

Meest gelezen