Europol kreeg al 18.000 tips over kindermisbruik sinds lancering website met voorwerpen

Sinds de lancering van een “Most Wanted”-lijst met foto’s van voorwerpen die in filmpjes met kindermisbruik voorkomen, kreeg Europol al 18.000 tips binnen. Alle interessante informatie werd naar de betreffende landen doorgestuurd. Europol postte vandaag ook 10 nieuwe voorwerpen op de website.

In juni lanceerde Europol de website met foto’s van voorwerpen die voorkomen in filmpjes met kindermisbruik. De Europese politiedienst vroeg aan het publiek om die voorwerpen te helpen identificeren om zo daders op te sporen of slachtoffers te redden. Het gaat om alledaagse voorwerpen, zoals een shampoofles, een magazine of een plastic boodschappentas van een onbekende supermarkt.

Volgens Europol hebben heel wat mensen de website bekeken, en leidde dat tot 18.000 tips. Alle interessante informatie werd naar de betreffende landen doorgestuurd. Vandaag postte Europol ook 10 nieuwe voorwerpen op de website.

Europol maakte ook bekend dat het 10 nieuwe slachtoffers en daders van kindermisbruik heeft kunnen identificeren, dankzij een nieuwe zogenaamde ‘Victim Identification Taskforce’. Al voor de vierde keer kwamen experts uit verschillende landen samen om met vereende krachten daders en slachtoffers te kunnen identificeren. Deze keer werden 10 daders en slachtoffers geïdentificeerd uit 9 verschillende landen. Volgens de federale politie zitten er geen Belgische slachtoffers bij, maar er zijn wel een aantal Belgische linken die onderzocht worden. Meer informatie geeft de politie voorlopig niet. Het was al de vierde keer dat Europol zo’n ‘Victim Identification Taskforce’ organiseerde.

Meest gelezen