Nicolas Maeterlinck

Het einde van Uplace: is dit nu goed of slecht nieuws voor ondernemers?

Met de beslissing van de Raad van State om het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor Uplace te vernietigen, lijkt het megawinkelcomplex Uplace op sterven na dood. "De Vlaamse regering mag er definitief de stekker uittrekken" klinkt het bij zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ. Voka spreekt van een verlies voor de regio Machelen-Vilvoorde.

Unizo roept de Vlaamse regering op om voor eens en voor altijd een streep te trekken" door Uplace, zegt adviseur Michiel Verhamme. "We begrijpen niet waarom Vlaanderen hier nog tijd en geld zou insteken." Unizo roept de Vlaamse regering op om liever te investeren in een versterking van wat het de échte winkelcentra noemt: de handelskernen van de Vlaamse steden en gemeenten. Unizo was één van de organisaties die naar de Raad van State was gestapt tegen het omstreden geplande winkelcentrum in Machelen. 

Tijd dat de Vlaamse regering deze soap afrondt.

NSZ

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen is tevreden met de vernietiging van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Het NSZ meent dat de Vlaamse regering dit arrest van de Raad van State niet zomaar naast zich kan neerleggen. Die tijd en energie had de regering beter in de opwaardering van de kleinhandel in de centra en dorpskernen van Vlaamse steden en gemeenten gestoken. Alle kleinhandelaars in Vlaanderen samen zorgen voor veel meer werkgelegenheid en welvaart dan Uplace dat zou doen.

Het is onmogelijk om in dit land grote projecten te realiseren.

Voka

Minder tevreden zijn ze bij werkgeversorganisatie Voka. De vernietiging door de Raad van State van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor het reconversiegebied Vilvoorde-Machelen betekent een serieuze slag voor de hele regio, klinkt het Voka Vlaams-Brabant. Ze zien er het zoveelste bewijs in dat het in België zo als onmogelijk is om grote projecten te realiseren.

Algemeen directeur Peter Van Biesbroeck: "Dit katapulteert ons ettelijke jaren terug in de tijd en zet niet alleen Uplace op de helling, maar heel de geplande ontwikkeling van de zone. Onder meer van een nieuw ziekenhuis, van de broodnodige bedrijvenzones en van de heropwaardering van die andere verlaten zone Buda."

Uplace was een trekker geweest voor de reconversie van een zone waar nu grote werkloosheid heerst.

Jean-Pierre Degroef, Burgemeester Machelen

Ook burgemeester Jean-Pierre Degroef, van Machelen, is teleurgesteld dat er op de vroegere terreinen van Renault in Machelen wellicht geen nieuw winkelcentrum komt. Hij vindt het vooral spijtig voor de vele werklozen in zijn gemeente en zich af wat er nu met de oude industrieterreinen gaat gebeuren.

Meest gelezen