Videospeler inladen...

Karel De Gucht: "Theo Francken kan geen staatssecretaris blijven"

"Theo Francken (N-VA) kan niet langer staatssecretaris voor Migratie blijven." Dat zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in zijn wekelijkse column in Het Laatste Nieuws. Hij vindt dat er politieke consequenties moeten worden verbonden aan de zaak-Soedan. Francken bijt van zich af en zegt dat De Gucht op de man speelt in plaats van op de bal. Vicepremier en partijgenoot van De Gucht, Alexander De Croo reageert intussen dat een ontslag van Francken "niet aan de orde is".

De Gucht is al langer kritisch voor Francken. Maar nu laat hij zich bijzonder scherp uit, scherper dan de meeste oppositiestemmen zelfs. De voormalige minister en eurocommissaris bekleedt op dit moment geen politieke functie meer voor Open VLD en kan dus vrijuit spreken.

De Gucht wijst erop dat Francken gewaarschuwd was voor de praktijken van het Soedanese regime, onder meer door hemzelf. "Francken kon niet weten of het identificatieteam dat hij uit Soedan had uitgenodigd bij de geheime politie hoorde of niet", zegt De Gucht in "De ochtend" op Radio 1. "Ik acht de getuigenissen geloofwaardig omdat we dergelijke verhalen ook al uit andere betrouwbare bronnen hebben vernomen. Hier zijn mensenrechten geschonden en Francken moet zijn verantwoordelijkheid nemen."

De voormalige minister eist dat Francken ontslag neemt. "Francken - en met hem de ganse regering - is verantwoordelijk voor wat zich heeft afgespeeld in Khartoem (de hoofdstad van Soedan, red). In een democratie die naam waardig moeten daar politieke consequenties aan worden verbonden. Francken kan niet langer staatssecretaris voor Migratie blijven. Hij is daar politiek, ideologisch en menselijk ongeschikt voor. Een liberale partij die naam waardig kan dit niet laten passeren", schrijft hij in zijn column. Hij roept dus ook meteen zijn eigen partij op om zich forser op te stellen.  

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zegt dat een ontslag "niet aan de orde is".

Francken kan niet langer staatssecretaris voor Migratie blijven. Hij is daar politiek, ideologisch en menselijk ongeschikt voor

Karel De Gucht

Francken bijt van zich af

Op Facebook reageert Francken op de beschuldigingen van De Gucht. "De Gucht speelt altijd op de man, altijd onder de gordel", aldus Francken. "Ik pas de wet toe en zal dat blijven doen. Daar heb ik De Gucht niet voor nodig. Gelukkig maar", klinkt het.

Bij de regeringspartners van de N-VA lijkt voorlopig weinig animo om het ontslag te vragen van Francken. Die zegt zelf dat alle regels gevolgd zijn en dat ook andere Europese landen migranten verplicht terugsturen naar Soedan. Bovendien zijn de getuigenissen over folteringen niet bewezen, benadrukt hij.

De volledige column kan je lezen op de website van Het Laatste Nieuws (betaalmuur).

Meest gelezen