Markante plekken: op zoek naar de vergeten scholen van Bulgarije

In de reeks “Markante plekken” gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud.  Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: de vergeten scholen van Bulgarije.

In 1989 kwam er een einde aan het communistische bewind in Bulgarije. Sindsdien is het Bulgaarse bevolkingsaantal in vrije val. Op 28 jaar tijd is het land van 9 naar 7 miljoen inwoners gegaan. Dat is een daling van meer dan 20 procent. Nergens anders ter wereld gaat de bevolkingsafname zo snel. 

Elk jaar worden er minder kinderen geboren en verlaten meer jonge mensen het land. Er zijn meer dan 650 dorpen waar minder dan 50 mensen wonen. Honderden dorpen bestaan niet meer, omdat er geen inwoners meer overblijven.

Het meest in het oog springende gevolg van de ontvolking zijn de scholen. Door de daling van het aantal inwoners zijn er steeds minder kinderen om naar die scholen te gaan. Elk jaar sluiten tientallen scholen de deuren, het onderwijs wordt gecentraliseerd in de grote steden. In 2008 alleen al, bijvoorbeeld, gingen meer dan 300 scholen na de zomer niet meer open.

Als je nu door het land trekt, kom je de scholen in bijna elk dorp tegen. Soms zijn ze gerenoveerd en opnieuw in gebruik als huis of hotel. Maar meestal zijn ze verlaten. Er is gestolen en gevandaliseerd. De gebouwen zijn vervallen.