AFP or licensors

Nationale Bank: "Bitcoin is geen munt, maar wel gevaarlijk"

Gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank is duidelijk. "We moeten de mensen waarschuwen voor de bitcoin. De mensen die in bitcoins investeren kunnen zwaar verliezen", zegt hij in De Vrije Markt. De Nationale Bank is ook bezorgd omdat de bitcoin potentieel gevolgen kan hebben voor de financiële stabiliteit.

"Laten we ophouden met de bitcoin een munt te noemen", zegt Smets. "In tegenstelling tot de euro wordt de bitcoin niet door een centrale bank of een overheid gegarandeerd als een betaalmiddel. De bitcoin is dus geen munt", zegt de gouverneur van de Nationale Bank. Smets noemt de bitcoin speculatief en waarschuwt voor de verliezen die bitcoin-investeerders kunnen oplopen. De Nationale Bank volgt de bitcoin omwille van potentiële gevolgen voor de financiële stabiliteit. "Al zijn de risico's op dat vlak op dit moment klein", zegt Smets.

Videospeler inladen...

Smets waarschuwt ook dat de koopkracht van de bitcoin helemaal niet gegarandeerd kan worden. Voor de euro is het de Europese Centrale Bank die de prijsstabiliteit garandeert. Bij de bitcoin is die koopkracht volgens Smets allesbehalve gegarandeerd. Hij verwijst daarvoor naar de manier waarop de koers de voorbije maanden geëvolueerd is. Begin dit jaar was één bitcoin minder dan 1.000 dollar waard, vorige week was dat bijna 20.000, nu is dat weer 12.000 dollar.

Toch ziet Smets een toekomst voor een digitale munt, en dat kan voor hem ook een digitale euro zijn. "We moeten de innovaties en de efficiëntiewinsten die dat kan opleveren voor het betalingsverkeer omarmen", aldus Smets. 

Meest gelezen