AFP or licensors

Oppositie Honduras legt zich neer bij uitslag omstreden presidentsverkiezingen

Bijna een maand na de controversiële presidentsverkiezingen in Honduras geeft de oppositie haar nederlaag toe. De VS heeft de omstreden overwinning van president Hernández erkend, en dus gooit de oppositiekandidaat Nasralla de handdoek in de ring. Volgens de oppositie werd er bij de verkiezingen op grote schaal fraude gepleegd.

"Met de beslissing van de Verenigde Staten sta ik buitenspel," zegt oppositiekandidaat Salvador Nasralla (foto boven) op de Hondurese televisie. De VS heeft vandaag beslist om de herverkiezing van president Juan Orlando Hernández te erkennen.  De overwinning van de conservatieve politicus en bondgenoot van de VS werd betwist door de oppositie in Honduras.

De oppositie beschuldigde president Hernández van grootschalige fraude bij de presidentsverkiezingen van 26 november en weigerde zijn overwinning te aanvaarden. Tijdens het tellen van de stemmen lag de centrumlinkse oppositiekandiaat Nasralla lange tijd op voorsprong. Maar na een oponthoud van 36 uur bleken de resultaten plots verrassend in het voordeel van de zittende president Hernández.

Gewelddadig protest

De resultaten en de beschuldigingen van manipulatie leidden tot massale, gewelddadige protesten in de straten van hoofdstad Tegucigalpa en andere grote steden in Honduras. Volgens een lokale mensenrechtenorganisatie kwamen daarbij al bijna 30 mensen om het leven. Verschillende van hen werden doodgeschoten door militairen of politie nadat de avondklok was ingegaan.

Na een gedeeltelijke hertelling kwam Hernández opnieuw nipt als grootste uit de bus en riep het Hondurese Kiestribunaal hem officieel uit tot nieuwe president. De oppositie wilde de resultaten nog aanvechten en eiste nieuwe verkiezingen, maar moet met de erkenning van de VS nu definitief de strijdbijl begraven.

Het Amerikaans Ministerie van Buitenlandse Zaken roept alle partijen in Honduras op om geweld te vermijden en vraagt het Kiestribunaal om alle klachten van politieke partijen grondig te bekijken.

Meest gelezen