Videospeler inladen...

Pakt ê kartje tyd voor de Warmste Week

Ê Kartje Kreativityd,  Ê Kartje Kafee of Ê Kartje Kykt na 't Veugeltje, het zijn maar enkele van de 15 activiteiten die u vandaag in het klooster van een psychiatrisch ziekenhuis in Ieper kunt doen. U betaalt daarvoor, maar de opbrengst gaat naar Music For Life.  

Ook boksen, yoga doen, tekenen of kickeren kan, en die bezigheden duren allemaal niet langer dan een kwartiertje. In het Iepers dialect klinkt dat kwartier als  'ê kartje', en dat 'kartje' is niet zomaar gekozen. 'Ê kartje' betekent namelijk ook 'een kwart', en net 1 op de 4 wordt tijdens zijn of haar leven geconfronteerd met psychische problemen. Yper Museum en het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart doen deze actie, samen met heel wat andere partners, voor de vzw 't één en 't ander, de winkel van het Heilig Hart, die handgemaakte produkten verkoopt die gemaakt zijn door mensen die in het psychiatrisch ziekenhuis verblijven.

Even uit de hectiek stappen

De keuze van de activiteiten moet het mogelijk maken om even uit de mallemolen van het dagelijks leven te stappen. Deelnemers kunnen in de kleine kamertjes van de kloosterzusters een ‘kwartiertje tijd pakken’ om even ‘tot zichzelf’ te komen, weg van alle hectiek en stress. Een eenmalige kans ook om het klooster eens van binnen te zien.

Groepskunstwerk voor het nieuwe Yper Museum

Eén van de activiteiten is 'Ê Kartje Kunst'. In een kamer staat een groot doek canvas. Wie wil geeft hier gedurende een kwartier het beste van zichzelf. Zo ontstaat gaandeweg een groot en nieuw kunstwerk, dat een prominente plek zal krijgen in het nieuwe Yper Museum, dat op 1 juli volgend jaar opengaat. 

Meest gelezen