Archieffoto Palestijns protest
AFP or licensors

Twee doden bij nieuwe rellen tussen Palestijnen en Israël

Bij nieuwe rellen tussen Palestijnen en Israëlische ordediensten zijn zeker twee demonstranten doodgeschoten.  Er vielen ook tientallen gewonden. De woede over de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël loopt op.

Gisteren verwierpen de Verenigde Naties nog met een grote meerderheid de beslissing van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Maar die resolutie kon de gemoederen in de Palestijnse gebieden niet bedaren. Opnieuw kwamen enkele duizenden Palestijnen de straat op om te demonstreren.

Hun woede richtte zich op de Israëlische grenssoldaten. In de Gazastrook, de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem werd massaal betoogd. Veel Palestijnen bekogelden de ordetroepen met stenen. Demonstranten scandeerden "Trump is een lafaard. Trump is een idioot."

Twee doden, tientallen gewonden

Bij een confrontatie in het zuidelijke deel van de Gazastrook schoten Israëlische soldaten twee Palestijnen dood. Dat meldt een woordvoerder van het Palestijnse Ministerie van Gezondheid. Er zouden ook 120 gewonden zijn gevallen. De helft van hen werd verwond door kogels, de overigen door rubberkogels of traangas.

Volgens het Israëlische leger werden ze bekogeld met stenen en werden er brandende autobanden in hun richting gerold. Als reactie daarop werd het vuur geopend op de aanstichters van de rellen.

Dagelijks protest

Na zonsondergang gingen de protesten liggen. Sinds de aankondiging van Trump zijn er in de Palestijnse gebieden elke dag demonstraties. Een week geleden werden daarbij al eens vier Palestijnen doodgeschoten.

De Palestijnse president Abbas noemde de beslissing van Trump in zijn Kerstboodschap "een belediging voor miljoenen mensen over de hele wereld en voor de stad Jeruzalem."

Meest gelezen