Proximus-baas Dominique Leroy wil ook in Europa sleutelen aan netneutraliteit

Facebook, Google en Netflix hebben voor hun websites almaar meer capaciteit nodig. Als het aan Dominique Leroy ligt, zullen grootverbruikers van data voor die capaciteit een bijdrage moeten betalen aan de telecomoperatoren. Europa besliste vorige week nochtans om netneutraliteit te vrijwaren.

Dankzij de netneutraliteit wordt al het internetverkeer voor iedereen gelijk behandeld. Maar in de VS werd vorige week duidelijk dat onder impuls van de Republikeinen de strenge regels rond die neutraliteit zullen sneuvelen. Na een stemming in de Amerikaanse Federal Communications Commission worden regels uit 2015 teruggeschroefd.

Amerikaanse internetproviders zullen niet langer alle internetverkeer gelijk moeten behandelen. Ze zouden bedrijven bijvoorbeeld kunnen laten betalen om een snellere verbinding met de consument te krijgen, al hebben de Amerikaanse internetproviders gezegd dat ze niet van plan zijn om concurrentieverstorende "fast lanes" te creëren

Het toegangsrecht tot het open internet zonder discriminatie of blokkeren of vertragen is ingeschreven in het EU-recht.

Andrus Ansip, Europees Commissaris voor Digitale Markt

In politieke kringen klonk het dat van zo'n ongelijke behandeling in Europa geen sprake kan zijn. "Dat is vooral een probleem voor de VS", liet minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) weten. Europees Commissaris voor Digitale Markt Andrus Ansip zei dat hij netneutraliteit in Europa zal blijven beschermen: "Het toegangsrecht tot het open internet zonder discriminatie of tussenkomst ingeschreven in het EU-recht."

Als een wegenvignet voor vrachtwagens

Proximus-baas Dominique Leroy ziet dat duidelijk anders. Zij wil grootverbruikers zoals Netflix, Google en Facebook laten betalen aan de telecomoperatoren. Want sleutelen aan de netneutraliteit is volgens haar nodig, zei ze toen haar gevraagd werd naar een reactie op de Amerikaanse beslissing.

"Netneutraliteit is belangrijk om vrije toegang te garanderen voor kleine spelers", erkende ze. "Maar het gaat te ver als spelers zoals Google, Netflix en Facebook almaar meer capaciteit nodig hebben - door bijvoorbeeld HD en 4K-televisie aan te bieden - en daar niets voor moeten betalen. De gratis distributie heeft hen groot gemaakt."

Leroy vergelijkt het met wegenvignet voor zware vrachtwagens die het wegennet gebruiken. Voor hen is een kilometerheffing ingevoerd. Ze pleit voor een gelijkaardig systeem voor de slokoppen van het internet. "Tijdens piekmomenten in het weekend is Netflix bij ons al goed voor 10 à 15 procent van de trafiek." 

Meest gelezen