AFP or licensors

Puigdemont: "De Catalaanse republiek heeft vandaag gewonnen"

Bij de verkiezingen voor een nieuw Catalaans parlement heeft het separatistisch blok van Puigdemont de meerderheid kunnen behouden. Voor Puigdemont is dat de bevestiging van zijn "Catalaanse republiek".

Puigdemont gaf zijn speech vanavond voor een groep enthousiaste medestanders in Brussel en een groep Vlaamse nationalisten. Hij verblijft al enkele tijd in ons land omdat in Spanje een aanhoudingsbevel tegen hem is uitgevaardigd.

"De Catalaanse republiek heeft donderdag gewonnen en het is een overwinning die niemand kan ontkennen en dat in erg moeilijke omstandigheden", klonk het. Puigdemont deed er nog een schep bovenop: "De Spaanse staat is verslagen en de premier (Rajoy) heeft een klap in het gezicht gekregen. Rajoy heeft de stembusslag die hij zocht, verloren", ging hij verder."Europa moet er zich rekenschap van geven dat de oplossing van de Spaanse premier niet werkt", en dat was een duidelijke boodschap aan de Europese Unie, die tot nu toe opvallend op de vlakte is gebleven in de Catalaans-Spaanse crisis.

Puigdemont kan inderdaad tevreden terugblikken op de verkiezingen voor een regionaal parlement in Catalonië gisteravond. Zijn blok van drie separatistische partijen heeft weliswaar twee zetels verloren tegenover 2015, maar behoudt een meerderheid van 70 op 135 zetels. Meer nog: de JuntsXCatalunya, de rechts-nationalistische partij van Puigdemont, is de grootste van die drie partijen.

Nu is de Spaansgezinde liberale partij Ciutadans/Ciudadanos weliswaar de grootste partij van Catalonië, maar die kan geen werkbare meerderheid vormen en de partij van Puigdemont wel. Hoe dat in de praktijk moet nu hij Spanje niet binnenkan, is echter niet duidelijk.

Meest gelezen