Videospeler inladen...

Puigdemont wil met de Spaanse premier Rajoy praten

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont wil praten met de Spaanse premier Mariano Rajoy. Dat heeft hij gezegd op een persconferentie in Brussel. Volgens Puigdemont is het recept van Rajoy mislukt en hebben de pro-onafhankelijkheidspartijen een mandaat gekregen van de kiezer.

Puigdemont gaf in Brussel  op een persconferentie een korte toelichting bij de verkiezingsuitslag van gisteren. Daar haalden de partijen die voor Catalaanse onafhankelijkheid een meerderheid in het parlement. Voor Puigdemont is dat het bewijs dat het recept van Rajoy niet gewerkt heeft: voor hem is het nu hoog tijd dat de Spaanse politie Catalonië verlaat, de bezette instellingen opnieuw Catalaans worden en de toestand in Catalonië terug naar normaal gaat. 

Puigdemont wil dat er oplossingen komen voor iedereen: zowel zij die voor als tegen Catalaanse onafhankelijkheid zijn. De huidige situatie veroorzaakt te veel schade en moet dus op de schop. 

Puigdemont zet de deur open voor een gesprek met premier Rajoy over de toekomst van zijn regio, maar de bal daarvoor ligt in het kamp van Rajoy. Puigdemont wil met Rajoy buiten Spanje praten en roept de EU op de zaak niet langer te minimaliseren. Sinds het onafhankelijkheidsreferendum verblijft Puigdemont in ons land.

Meest gelezen