Videospeler inladen...

Raad van State vernietigt ruimtelijk uitvoeringsplan Uplace: winkelcomplex dood en begraven?

De Raad van State heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor Uplace vernietigd. Dat kan zware gevolgen hebben voor het geplande winkelcomplex, want zonder zo'n ruimtelijk uitvoeringsplan is de juridische basis weg. Het hele project staat dus op de helling. Deze nieuwe tegenslag betekent waarschijnlijk de definitieve doodsteek voor Uplace.

De Raad van State moest een arrest vellen over het ruimtelijk plan Vilvoorde-Machelen, het gebied waar Uplace gebouwd zou worden. Zonder dat ruimtelijk plan - het zogenoemde GRUP - is de juridische basis voor het gigantische winkelcomplex weg. Dat is vandaag gebeurd: het Ruimtelijk Uitvoeringsplan werd vernietigd. 

In de argumentatie staat dat de nieuwe ruimtelijke plannen geen vermindering maar net een "substantiële toename" van de toegelaten handelsoppervlakte in de Uplace-zone betekenen. Door de uitspraak staat het hele project op losse schroeven: zowel CD&V als Open VLD hebben in het verleden al aangegeven dat een vernietiging van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) de politieke doodsteek van het project zou zijn en dat hebben ze nu herhaald. Uplace zelf ging ervan uit dat een volledig nieuw GRUP zeven jaar vertraging zou betekenen.

Geen Uplace en wellicht ook geen Uplace Light

Wellicht maakt ook de afgeslankte versie van Uplace weinig kans. Over het zogenoemde Uplace Light maalde de geruchtenmolen de afgelopen dagen en weken stevig. "Men zag de bui al hangen en was op zoek naar een nooduitgang. Ook een afgeslankte versie lag politiek bijzonder gevoelig. Geen Uplace, maar ook geen Uplace Light", legt politiek journalist Marc Van de Looverbosch uit. 

Uplace zelf wil de stekker nog niet helemaal uit het project trekken. Het bedrijf wacht op de beslissing van de Vlaamse regering. "We zijn bereid een hernieuwde invulling van het project te overwegen. We werken al 10 jaar hard aan het project en zullen dat blijven doen in een constructieve en positieve sfeer", benadrukt CEO Jan Van Lancker. Toch is hij erg teleurgesteld: "De langverwachte en broodnodige investeringen belanden terug in de wachtkamer. Er wordt daardoor ook op de pauzeknop gedrukt voor de ontwikkeling van duizenden jobs in de regio, die vandaag kampt met meer dan 16.000 werkzoekenden".

We werken al 10 jaar hard aan het project en zullen dat blijven doen in een constructieve en positieve sfeer.

Jan Van Lancker - CEO Uplace

Burgemeesters Mechelen en Vilvoorde opgelucht: "Njet is een uitstekende zaak"

Vanuit de politieke hoeken beginnen nu ook reacties te komen op de beslissing van de Raad van State. Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) reageert tevreden: "Ik ben opgelucht voor Mechelen, onze middenstanders verdienen werkzekerheid". De beslissing komt voor hem niet als een verrassing. "Een winkelcomplex met de grootte van de binnenstad van Mechelen is niet meer van deze tijd. Het plan staat haaks op de beleidsvisie van de Vlaamse overheid inzake mobiliteit en binnenstedelijke ontwikkeling." (bekijk video hieronder)

Zijn collega in Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) reageert dubbel. "Het is een definitief njet, wat voor Vilvoorde vanzelfsprekend een uitstekende zaak is." Maar de stad betaalt volgens hem wel een hoge prijs "voor dit arrest en het geklungel van de Vlaamse regering. "Met deze vernietiging vallen we terug op het ruimtelijk structuurplan van de jaren '70. Belangrijke projecten komen hierdoor op de helling."

Groen-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Björn Rzoska klinkt tevreden: "Over en uit voor een megalomaan project dat nefast is voor gezondheid en stedelijke handelskernen in de omgeving". Bij de fractievoorzitter van SP.A Joris Vandenbroucke klinkt hetzelfde geluid: "Het kreupel paard Uplace is hiermee eindelijk ingeslapen".

Een winkelcomplex met de grootte van de binnenstad van Mechelen is niet meer van deze tijd.

Bart Somers - burgemeester Mechelen
Videospeler inladen...

Meest gelezen