Videospeler inladen...

Rajoy wil dialoog met Catalonië, maar niet met Puigdemont

De Spaanse premier Rajoy hoopt de relaties met Catalonië te verbeteren. Hij wil dialoog en zal gaan praten met de nieuwe leiders in Catalonië "zolang die zich houden aan de Spaanse grondwet. Hoe dan ook lijkt Rajoy nu zelf in een moeilijke situatie te zijn terechtgekomen.

Rajoy toonde zich tevreden dat het resultaat van de partijen die voor onafhankelijkheid gaan, minder was dan bij de vorige verkiezingen. Al voegde hij er aan toe dat hij op een grotere nederlaag gehoopt had. 

Verkiezingen betekenen een nieuwe start, zei Rajoy: de opdracht voor alle partijen nu is samenwerken  aan een beter Catalonië en hijzelf wil met de partijen gaan praten. Maar dat moet gebeuren in respect voor de Spaanse grondwet.

Patstelling

Volgens VRT-correspondent Sven Tuytens heerst een gevoel van diepe onzekerheid in Spanje na de Catalaanse verkiezingen van gisteren, die volgens hem een zware slag voor Mariano Rajoy betekenen. Zijn Partido Popular is in Catalonië teruggevallen tot en schamele drie zetels, terwijl het liberale Ciudadanos het bij de verkiezingen erg goed heeft gedaan.

Anderzijds is Rajoy in Madrid premier van een minderheidsregering. Door de verkiezingszege in Catalonië wordt verwacht dat Ciudadanos niet langer bereid zal zijn om het schoothondje van Rajoy in Madrid te spelen. "Niemand weet wat er zal gebeuren", zegt Tuytens in "Terzake".

Nu de onafhankelijkheidspartijen in Catalonië nog altijd aan zet zijn, lijkt een nieuwe regioregering onder leiding van Carles Puigdemont erg waarschijnlijk. Een dialoog tussen Puigdemont en Rajoy lijkt niet makkelijk, want Puigdemont dreigt te worden opgepakt zodra hij Spanje binnenkomt. "Een moeilijke situatie en een patstelling", zegt Tuytens.  

Voor premier Rajoy is Ciudadanos, als winnaar van de verkiezingen, de gesprekspartner. Die partij is tegen Catalaanse onafhankelijkheid. Voor een gesprek met de afgezette minister-president Puigdemont is er voorlopig geen plaats. 

Hij blijft bij artikel 155 zweren. "Hoewel ik weet dat niet iedereen het er mee eens is, zal wie de Spaanse grondwet geweld aandoet, nooit op mijn steun kunnen rekenen".

Meest gelezen