Restaurant: “Bord niet leeg eten? Dat is dan 2 euro extra”

Het restaurant Acaciahof uit Overpelt heeft een moedige manier gevonden om voedselverspilling tegen te gaan. Wie zijn bord niet leeg eet, krijgt 2 euro extra aangerekend. De opbrengst gaat naar een goed doel. "Hier gingen meerdere emmers van 15 à 20 liter per dag de vuilbak in", zegt restauranthoudster Isabelle Snoeckx in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Acaciahof is een buffetrestaurant en heeft sinds kort een bord geplaatst met de niet mis te verstane waarschuwing: "Om verspilling tegen te gaan: wat u neemt op het zondagbuffet, eet u op. Indien u teveel neemt en het niet op eet, wordt er 2 euro aangerekend. Wij schenken deze 2 euro aan wereldarmoede. Dank voor uw begrip."

Mede-zaakvoerster Isabelle Snoeckx kon het niet langer aanzien. Op zondagen is het Limburgse eethuis een buffetrestaurant en vooral dan stelt zich het probleem. "Meerdere emmers van 15 à 20 liter gingen hier per dag de vuilbak in. Ik zag halve borden die onaangeroerd waren, kinderen die "total loss" gingen."

"We zien merkbare verbetering"

Er zijn wel meerdere buffet- en wokrestaurants die een extra vergoeding durven aanrekenen als er nodeloos veel voedsel ongebruikt achter blijft. Maar Acaciahof wilde nog een duidelijker signaal geven door de opbrengst aan en goed doel te schenken.

"Er wordt heel positief gereageerd. Sommige mensen geven zelfs spontaan geld voor het goede doel, al is hun bord helemaal leeggegeten. In januari gaan we het geld samenleggen en een goed doel kiezen", vertelt Isabelle Snoeckx.

Heeft het restaurant dan geen schrik dat klanten gaan wegblijven? Snoeckx is er gerust in. "We hebben de 2 euro nog steeds niet moeten aanrekenen. De waarschuwing alleen al is genoeg. Het is duidelijk een signaal om gedrag te wijzigen. We zien sindsdien een merkbare verbetering. Ik denk dat we nu aan 10 emmers afval zitten."

Vrees om te weinig op het bord te hebben

FoodWIN, een netwerk van organisaties die voedselverspilling willen bestrijden, is opgetogen met het initiatief van het Acaciahof. Joris Depouillon van FoodWIN: "Dit is een topidee en heel doeltreffend. Het bestond trouwens al in het buitenland. In buffetrestaurants hebben mensen schijnbaar altijd de vrees om te weinig op het bord te hebben. Tijdens een feestperiode vallen de remmen nog meer weg. Het zijn dagen van overvloed. Misschien moeten we dit soort buffetten in vraag durven stellen."

Nochtans worden restaurants bij de mindere verspillers gerekend, precies omdat het grootste deel "à la carte" werkt. "De gewone consument is een groter probleem", zegt Joris Depouillon. "Mensen moeten beter leren berekenen hoeveel ze echt nodig hebben in de keuken. Shop met een duidelijk lijstje. Voorzie kleinere borden. Organiseer niet te veel gangen en durf restjes in te vriezen."

Meest gelezen