De koninklijke kerstkaarten op een rijtje: van gezellig over zelfs grappig naar euh... best saai

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze keer gunnen we u een blik in de kerstkaartjes die ze sturen. Jawel, want wie de gekroonde hoofden warme wensen stuurt, krijgt er vroeg of laat ook beleefd terug. Ze poseren ook gewillig aan de kerstboom of posten op YouTube filmpjes. Zo haalde de Zweedse kroonprinses Victoria prompt haar slee boven, en koos koning Filip deze keer voor een familiekiekje in retrostijl. De kerstfoto van prins William werd dan weer "gepimpt" op Twitter. Royals en eindejaar, soms snoezig gezellig, soms zelfs grappig, maar evengoed stijlvol klassiek (of is het euh... saai). We laten u oordelen:

België: arm-in-arm en retro

Vorig jaar zaten ze nog gezellig samen én apetrots op de sofa met hun eerste achterkleinkind Anna Astrid op de schoot: koning Albert en koningin Paola. Dat kerstkaartje werd op de Britse site Royal Central onlangs zelfs uitgeroepen tot een van de toppers van het afgelopen decennium:

Dit jaar kozen ze gewoon voor elkaar en lachten arm-in-arm naar de lens:  

Koning Filip poseert opnieuw met zijn hele gezin: de koning geflankeerd door koningin Mathilde (merkt u op hoe ze subtiel haar hand op de zijne legt), de prinsessen Eléonore en Elisabeth, en de prinsen Emmanuel en Gabriël. In tegenstelling tot de vorige jaren kreeg het kaartje een retrotintje. Er wordt evenwel beduidend minder geglimlacht, maar dat werd later goedgemaakt op het kerstconcert.  

In het koninklijk paleis in Brussel was er afgelopen woensdag het kerstconcert. Goed voor de jaarlijkse foto aan de kerstboom en -stal. Prinses Claire bracht de tweeling, prinsen Nicolas en Aymeric (de jongen links van Eléonore-in-rode-jurk en de jongen rechts van Emmanuel), mee. Prinses Astrid en prins Lorenz vertoefden in het gezelschap van hun jongste dochter Laetitia Maria (helemaal rechts).

Zweden: sneeuwballen en een schapenvacht

Kroonprinses Victoria en haar echtgenoot Daniel doorbreken graag het klassieke patroon en kiezen elk jaar voor iets geheel ongedwongen. Samen met prinses Estelle en prins Oscar trok iedereen zijn winterse muts aan en ging sleeën. Dat leverde volgende taferelen in de sneeuw op:

In een video is ook te zien hoe er lustig en met volle overgave sneeuwballen gegooid worden (Daniel spaart Victoria niet), waarna de familie gezellig op een schapenvacht een gezelschapsspelletje speelt aan de open haard.

Verenigd Koninkrijk: verjaardagsfoto en pimpen maar

Kroonprins Charles en Camilla Parker Bowles kozen voor een foto genomen op het 70e verjaardagsfeest van Camilla. Dat feest werd gehouden midden juli, maar gebeurde vrijwel in alle stilte (er lekten geen foto's uit) om de herdenkingen voor wijlen prinses Diana zeker niet te overschaduwen.

Prins William en Kate Middleton houden het op een vrij traditioneel gezinsplaatje met als accentkleur overduidelijk lichtblauw. Op de foto kwam kritiek. Zo is het niet duidelijk wanneer de foto werd genomen. Liefhebbers hadden een recentere foto geapprecieerd van prinses Charlotte of met een zwanger buikje van de hertogin van Cambridge.

Op sociale media werd actie ondernomen om de foto "te pimpen":  

Noorwegen: samen kerstballen hangen

Van links naar rechts: prins Sverre Magnus, koning Harald, kroonprinses Mette-Marit, kroonprins Haakon, koningin Sonja en prinses Ingrid Alexandra. Ontbreekt op de foto: Marius Borg Høiby, de 20-jarige zoon van Mette-Marit uit een vorige relatie. Hij studeert in Californië.

Kongehuset/Åserud Lise

Broer en zus in een onderonsje over de kerstversiering:

Kongehuset/Åserud Lise

Spanje: kerstwensen vanop het balkon van het paleis

Het Spaanse hof was er op 8 december vroeg bij met kerstwensen. Koning Felipe, koningin Letizia en de prinsessen Leonor en Sofía poseren op een balkon van het Zarzuela-paleis in Madrid. Het gaat niet om een nieuwe foto, maar om eentje genomen op 12 oktober, de Spaanse nationale feestdag.

Met "vrolijk kerstfeest en gelukkig nieuwjaar" in het Engels en het Spaans, en met de handtekening van de prinsessen eronder:

Monaco: kiezen voor schattigheid

Prinses en moederkloek Charlène van Monaco gaf op haar Instagram-account een foto vrij van een betoverende prins Jacques en prinses Gabriella aan de kerstboom. 

Het zijn evenwel geen officiële kerstfoto's, maar deze willen we u niet onthouden. Prins Albert van Monaco trakteerde op een kerstfeestje met speelgoed voor kinderen op zijn paleis en hij was niet te beroerd om even een kerstmuts op te zetten.

Meest gelezen