Geplande uitwijzing naar Soedan pas gisteren geannuleerd, Francken zweeg bewust

Er stond in januari wel degelijk een uitwijzing van een migrant gepland naar Soedan. Dat bevestigen verschillende betrouwbare bronnen aan VRT NWS. Na getuigenissen over mogelijke folteringen verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) nochtans verschillende keren dat er geen uitwijzingen meer gepland stonden tot eind januari. Die was er dus wel, geeft Francken nu toe. De repatriëring is intussen geannuleerd.

Op 13 januari stonden drie agenten van de cel repatriëringen gepland om een uitwijzing te begeleiden van een migrant naar Khartoem, de hoofdstad van Soedan. De man zou met een passagiersvlucht van Turkish Airlines via Istanbul naar Khartoem vliegen, begeleid door de drie agenten. De repatriëring werd pas gisteren geannuleerd.

Nochtans had staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken eerder deze week verschillende keren gezegd dat er geen repatriëringen meer gepland waren voor eind januari. Francken reageerde op die manier op een uitspraak van premier Charles Michel (MR), die stelde dat er geen repatriëringen naar Soedan zouden plaatsvinden tot er duidelijkheid is over de getuigenissen van Soedanezen die zeggen dat ze mishandeld zijn in hun thuisland nadat België hen had gerepatrieerd. Ons land onderzoekt de zaak.

"Ik wil hier ferm en duidelijk over zijn", aldus premier Michel. "Er zullen geen repatriëringen meer zijn naar Soedan minstens tot eind januari."
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageerde geagiteerd op de uitspraken van Michel. "De premier moet niet zeggen dat hij beslist heeft dat er geen repatriëringen zullen zijn, want er zijn er geen gepland tot eind januari", klonk het.

 Ik wou niet het verkeerde signaal geven dat Soedanezen niet meer teruggestuurd worden en vermijden dat wij het putje van het Europese bad worden

Theo Francken

Francken zegt nu dat hij niet op de hoogte was van de repatriëring toen hij de eerste keer verklaarde dat er geen repatriëringen meer gepland stonden voor eind januari. Toen hij hierover ingelicht werd heeft hij de uitwijzing laten annuleren, maar hij paste zijn communicatie niet aan en herhaalde daarna nog eens dat er geen repatriëringen gepland stonden.

"De communicatielijn dat er geen vluchten gepland stonden, heb ik aangehouden", aldus Francken. "Geruchten creëren in migratie quasi altijd een aanzuigeffect. Ik wou niet het verkeerde signaal geven dat Soedanezen niet meer teruggestuurd worden en vermijden dat wij het putje van het Europese bad worden."

Meest gelezen