Videospeler inladen...

Van Rompuy kraakt voorstel van Bogaert voor algemeen hoofddoekenverbod af

Herman Van Rompuy, oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad, heeft in "De afspraak op vrijdag" het voorstel voor een algemeen hoofddoekenverbod van zijn partijgenoot en Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) op de korrel genomen. "Onvoorstelbaar", vindt hij.

Opvallende religieuze symbolen van godsdiensten die meer dan 5 procent van de bevolking vertegenwoordigen, moeten worden verboden. Alleen voor geestelijken (zoals priesters en imams) binnenskamers kunnen die symbolen wel nog. Een hoofddoek op straat kan dus niet, een klein kruisje of een hamsa voor moslims wel. Bogaert lichtte zijn voorstel maandag nog toe in de studio van "Terzake".

"Ik heb het niet gesnapt, maar voor zover ik het snap, vind ik dit eigenlijk een ongelooflijk voorstel", reageert Van Rompuy laconiek in "De afspraak op vrijdag". "Je kan in de politiek natuurlijk veel middelen gebruiken om op te vallen en ik begrijp dat men daar af en toe behoefte aan heeft."

"Maar als je een voorstel doet dat ziuch rechts van Vlaams Belang situeert, dan heb je toch een probleem. Dan zou men in het modern Nederlands zeggen dat gij niet goed bezig zijt."

Van Rompuy reaggert op het politieke aspect van  de kwestie. "Dan heb ik het nog niet eens over het respect voor anderen, enz..." De grond van  de zaak is volgens hem zeker een debat waard, hoewel niet in de termen zoals het door Bogaert is gesteld. "Buiten het principiële aspect is het trouwens ontoepasbaar. Daarom zeg ik dat het een onvoorstelbaar voorstel is."

Een hoofddoekenverbod in openbare dienstverlening is volgens Van Rompuy wel bespreekbaar. "Maar hier heeft men (Bogaert, nvdr.) zich willen onderscheiden van al degenen die een soort van anti-islam- en anti-migrantendialectiek ontwikkelen. Door een heel verregaand zogenaamd voorstel te maken. Hij weet trouwens perfect dat daar niets van komt." Hij noemt het "intriest" dat zijn partijgenoot met een dergelijk voorstel naar voor is gekomen.

Meest gelezen