Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VN legt Noord-Korea nog strengere sancties op na jongste rakettest

In New York heeft de VN-Veiligheidsraad unaniem strengere sancties tegen Noord-Korea goedgekeurd na de jongste rakettest van het strengcommunistische land. Het moet het in de toekomst onder meer met een aanzienlijk lagere invoer van olie stellen.

15 stemmen voor, 0 tegen: het is met unanimiteit dat de VN-Veiligheidsraad vandaag een resolutie heeft goedgekeurd die Noord-Korea nieuwe en strengere sancties oplegt. Ook China heeft groen licht gegeven, hoewel dat land traditioneel een bondgenoot van Noord-Korea is.

Concreet zal Noord-Korea het in de toekomst met een aanzienlijk lagere invoer van geraffineerde olie moeten stellen. De resolutie kalft die invoer met liefst 90 procent af tot 500.000 vaten per jaar.

Daarnaast moeten alle Noord-Koreanen die in het buitenland werken binnen de 12 maanden naar hun thuisland terugkeren. In- en uitvoer van goederen naar en van Noord-Korea wordt ook moeilijker.

De resolutie is een reactie op de jongste rakettest van Noord-Korea van 29 november. Het land claimde daarbij dat het voortaan ook het Amerikaanse vasteland kan treffen.

De Amerikaanse president Donald Trump is tevreden met de beslissing. "De wereld wil vrede, geen dood", luidt het op Twitter.

Meest gelezen