Voedselagentschap roept babyvoeding terug na mogelijke besmetting met salmonella

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft beslist om babyvoeding die in Frankrijk geproduceerd werd, meteen uit de handel te nemen omdat de voeding mogelijke besmet is met salmonella. Het gaat om voeding specifiek bestemd voor kinderen met de stofwisselingsziekte phenylketonurie (PKU) van het merk Taranis NoPhenyl. De babyvoeding wordt uitsluitend via apotheken verdeeld.

De producten in kwestie hebben de lotnummers 17C0012851, 17C0013308, LO20181003, LO20190117 en LO20190221. De apotheken die de producten verkocht hebben, zijn op de hoogte gebracht van de maatregel. Consumenten die dit type babyvoeding met deze lotnummers hebben gekocht, wordt gevraagd om de producten niet (meer) te gebruiken en terug te brengen naar de apotheek.

De Franse autoriteiten hebben begin december signalen gekregen over jonge kinderen, die ziek geworden waren na het verbruiken van melkpoeder geproduceerd door de Franse firma Lactalis Nutrition Santé (LNS), zo legt het voedselagentschap uit. "Na onderzoek hebben onze Franse collega's bevestigd dat er een link is tussen die besmettingen bij kinderen en het gebruik van deze producten van de groep LNS. In het productieproces is een contaminatie met de bacterie Salmonella Agona vastgesteld."

Behalve Frankrijk en België zijn in Europa ook Nederland, Spanje, Zwitserland, Griekenland, Roemenië en Slovenië betrokken. Salmonella Agona is een minder gevaarlijk type van salmonella, aldus het FAVV, maar ouders moeten aandachtig zijn en een arts consulteren als hun kind de volgende symptomen vertoont: diarree (soms met bloedverlies), braken, hoofdpijn, koorts en buikpijn. De symptomen duiken over het algemeen drie dagen na de consumptie van het besmette product op.

Meest gelezen