Videospeler inladen...

Francken nog niet uit gevarenzone: CD&V tilt zwaar aan achterhouden informatie

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken tekst en uitleg gegeven over de repatriëring van Soedanezen. Daar bleek dat het nog altijd rommelt in de meerderheid over het feit dat Francken premier Charles Michel (MR) niet correct heeft geïnformeerd over een geplande repatriëringsvlucht naar Soedan. CD&V tilt daar zwaar aan en wil dat dit verder wordt uitgeklaard met premier Charles Michel.

"De communicatielijn dat er geen vluchten gepland stonden, heb ik aangehouden", moest Francken erkennen in de commissie. "Geruchten creëren in migratiedossiers heeft bijna altijd een aanzuigeffect. Ik wilde niet het verkeerde signaal geven dat Soedanezen niet meer teruggestuurd worden en vermijden dat we het putje van het Europese bad worden."

Dat de oppositie niet overtuigd was, hoeft niet meer te verwonderen. Opvallender is dat ook meerderheidspartij CD&V niet zomaar genoegen neemt met de uitleg van de staatssecretaris.

"Ik ben ontstemd te moeten vaststellen dat de staatssecretaris inderdaad informatie had die hij heeft achtergehouden omdat hij zijn communicatielijn wilde aanhouden", zei CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri in "Terzake". Ze wijst er fijntjes op dat Francken ook informatie voor de premier heeft achtergehouden waardoor die gisteren de Kamer niet correct heeft geïnformeerd.

"Dit moet opnieuw worden uitgeklaard met de premier", vindt ze. "Gaat hij voor de zoveelste keer zijn excuses aanbieden aan de premier? Het is natuurliijk aan de premier om daar conclusies aan te koppelen."

Suggereert Lanjri hier dat Francken beter de eer aan zichzelf houdt en opstapt? "Ik vind dit een ernstige zaak en ik ben ervan overtuigd dat de premier dat ook heel ernstig zal nemen en daaraan ook de nodige conclusies zal verbinden." Volgens Lanjri is ook voor het parlement de kous nog niet af.

Open VLD zweeg in alle talen na de uitlag van Francken in de commissie. N-VA en MR bleken wel ronduit de staatssecretaris te steunen. "Ik heb u horen bevestigen dat er geen sprake is van een leugen", zei Philippe Pivin (MR). "Ik was er al van overtuigd en ik geloof het."

Meest gelezen