Wouter Beke: "Separatistische partijen halen geen meerderheid van stemmen"

CD&V-voorzitter Wouter Beke roept de Spaanse en Catalaanse overheden op om "rond de tafel" naar een oplossing te zoeken. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) roept op tot dialoog. 

Beke ziet in de Catalaanse verkiezingsresultaten geen duidelijke overwinning voor het unionistische of het pro-onafhankelijkheidskamp. Hoewel het pro-onafhankelijkheidskamp een nipte zetelmeerderheid behaalt, "scoren ze minder dan twee jaar geleden en halen ze geen meerderheid van stemmen", merkt Beke op. Hij roept de Spaanse en Catalaanse overheden op om "rond de tafel" naar een oplossing te zoeken.

Het onafhankelijkheidskamp met onder meer de partij van afgezette minister-president Carles Puigdemont haalde bij de verkiezingen van donderdag nipt de meerderheid in het Catalaanse parlement, zij het zonder een meerderheid van stemmen. De liberalen van Ciudadanos worden wel de grootste. Zij zijn tegen de Catalaanse onafhankelijkheid.

"Een unionistische partij wordt de grootste. Tegelijk halen de separatistische partijen een nipte zetelmeerderheid, al scoren ze minder dan twee jaar geleden en halen ze geen meerderheid van de stemmen. Het is duidelijk: de Catalaanse publieke opinie blijkt enorm verdeeld", zegt CD&V-voorzitter Beke.

Hij roept Spanje en Catalonië op om rond de tafel te gaan zitten. "Nu de Catalanen massaal hun stem hebben laten horen, verdienen zij een oplossing. En die oplossing moet rond de tafel gevonden worden", vindt hij. "Wij weten in ons land dat onderhandelingen over staatshervormingen niet de gemakkelijkste zijn. Maar alle betrokken partijen zijn het aan de mensen die ze vertegenwoordigen verplicht om antwoorden te vinden."

Bourgeois wenst Puigdemont proficiat

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op Twitter gefeliciteerd met zijn verkiezingsresultaat. "Voorstanders van autonomie winnen Catalaanse verkiezingen en behalen parlementaire meerderheid. Spanje kan dit niet langer negeren. Tijd voor dialoog", schrijft Bourgeois.

Meest gelezen