Eerste astronaut die volledig los in de ruimte zweefde, overleden

De Amerikaanse astronaut Bruce McCandless is overleden. Zijn naam zegt u misschien niet zoveel, maar in 1984 werd hij wereldberoemd door als eerste ruimtevaarder volledig los in de ruimte te zweven. "Voor Neil was het misschien een kleine stap, maar voor mij is het een flinke sprong", zei hij daar zelf over. De foto's van die missie werden legendarisch. McCandless werd 80 jaar. 

Tijdens de vierde vlucht van het ruimteveer Challenger in 1984 testte Bruce McCandless de "Manned Maneuvering Unit ( MMU)" uit, een pak waarmee astronauten met behulp van stikstofraketten door de ruimte konden manoeuvreren. Hij werd zo de eerste ruimtevaarder die volledig los in de ruimte zweefde. 

"Voor Neil was het misschien een kleine stap, maar voor mij is het een flinke sprong"

Hij had zelf deze pakken helpen ontwerpen. Bij zijn eerste poging "wandelde" hij tot 100m van de spaceshuttle. De foto's die zijn collega's namen vanuit de spaceshuttle (een witte astronaut die in het zwarte niets boven een blauwe aarbol zweeft) zijn legendarisch geworden. Zelf zei hij ooit over zijn ruimte-uitstapje: "Voor Neil was het misschien een kleine stap, maar voor mij is het een flinke sprong" - waarbij hij de beroemde woorden van collega-astronaut Neil Armstrong parafraseerde. Hij omschreef de ervaring ook als "erg vredevol".

Na het ongeluk met de Challenger in 1986 wou de NASA geen grote risico's meer nemen met astronauten. Het gevolg? De pakken werden niet meer gebruikt. Toch betekende dat niet het einde van de carrière van McCandless in de ruimte: in 1990 hielp hij bij de installatie van de Hubble-ruimtetelescoop. Nadien hing hij zijn ruimtepak aan de haak: hij verliet in 1990 de NASA.

McCain: "Generaties Amerikanen geïnspireerd dat er geen grenzen zijn aan het menselijke kunnen"

NASA heeft zijn steun al betuigd aan de familie van de astronaut: "Hij zal altijd herinnerd worden als de man van de iconische foto, maar zijn tijd als astronaut was zoveel meer dan die ene missie". 

Ook senator John McCain heeft al gereageerd op de dood van McCandless. De twee waren klasgenoten aan de United States Naval Academy. "De iconische foto van Bruce die moeiteloos door de ruimte zweeft, heeft generaties van Amerikanen geïnspireerd om te geloven dat er geen limieten zijn voor het menselijke kunnen."