Videospeler inladen...

Kerstperiode haalt Big Ben uit renovatieslaap: de klok luidt weer

De klok van de Big Ben zal - tijdelijk - weer luiden. Sinds augustus zwijgt de beroemde Londense klokkentoren door renovatiewerken, maar voor de kerstperiode wordt er een uitzondering gemaakt.

Vier jaar. Zolang moeten de Londenaars het geluid van hun beroemde klokkentoren missen. De Big Ben wordt gerenoveerd en om de arbeiders te beschermen wordt de klok "the Great Bell" het zwijgen opgelegd. Maar voor de kerstperiode wordt er een uitzondering gemaakt. De bewaker van de klok Steve Jaggs had al aangekondigd dat er voor speciale festiviteiten een uitzondering gemaakt zou worden. 

Vanmorgen om 9 uur luidde de klok voor een eerste keer sinds de renovatiewerken op 14 augustus van start gingen. Tot 13 uur op nieuwjaarsdag zal de Big Ben weer elk uur luiden. 

De beslissing om de klok stil te leggen, lokte in de zomer heel wat protest uit. Het was van 2007 geleden dat de klok nog eens een tijdje ophield met slaan. Ook tussen 1983 en 1985 zweeg de klok voor renovatiewerken. Intussen is overigens al gebleken dat het prijskaartje voor de renovatie dubbel zo duur zal uitvallen als eerst voorzien. 

Meest gelezen