flip franssen

Borgerhout weert vrachtwagens uit de buurt van scholen

In een deel van Borgerhout worden vrachtwagens tijdens de begin- en einduren van de scholen geweerd. Ze mogen dan niet in de buurt van scholen rijden. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen. 

Geen vrachtwagens meer in de buurt van scholen, het is een beproefd idee in Kortrijk. De maatregel is daar al anderhalf jaar praktijk. Het stadsbestuur van Antwerpen overweegt het nu ook. Gisteren zette het het licht op groen voor een proefproject in Borgerhout.

Schepen van mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zal een proefproject lanceren, na de kerstvakantie: "We gaan dat vrachtwagenverbod toepassen tussen de Turnhoutsebaan en de Plantin Moretuslei, die ligt tussen ring en Leien.  In die wijk mogen er geen vrachtwagens binnen tijdens het begin en het einde van de schooluren, dus van pakweg 7 uur tot 9 uur en ook tussen 15 uur en 17 uur. Op woesndag natuurlijk op de middag."

Het proefproject heeft een duidelijk doel: "We gaan kijken naar de effecten op de verkeersveiligheid. Helpt dit nu echt? Maar ook willen we zien of er invloed is op de belevering van handelaars, ondervinden zij nadeel? En ook moeten we toekijken naar de invloed op de belevering van bewoners, ook zij moeten wel eens zaken laten leveren overdag: een koelkast, meubelen...", zegt Kennis ook.

Het project wordt nu uitgerold. Eerst komen de nodige signalisaties en verkeersborden, dan kan het echt van start gaan. Een excate datum is nog niet bepaald. "En dan gaan we het project na zes maanden evalueren en mogelijk passen we dat vrachtwagenverbod dan toe in alle zones 30 in Antwerpen", voegt Kennis er nog aan toe.

Meest gelezen