Commotie over verkeersovertreding van fietsende Wouter Van Besien

Op Twitter is een filmpje opgedoken van Wouter Van Besien (Groen) die op de fiets een zebrapad in Antwerpen oversteekt. Een verkeersovertreding? VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman wikt en weegt.

"Meneer fietsveiligheid Wouter Van Besien steekt eerst over door het rood (vlak voor filmpje), rijdt dan over het zebrapad en op het trottoir om dan al spookrijdend de Provinciestraat in te slaan." Dat schrijft "Gelerobbie" bij een filmpje van de lijsttrekker van Samen in Antwerpen dat hij gisteren op Twitter heeft geplaatst.

Op hetzelfde medium schreeuwen sommigen moord en brand over wat ze een verkeersovertreding noemen. Maar is dat wel zo? Op het filmpje zijn 3 dingen te zien: Van Besien die fietsend het zebrapad oversteekt (terwijl het voetgangerslicht op groen staat), vervolgens schijnbaar tegen richting over enkele meters fietspad rijdt en tot slot via een stuk voetpad een straat inrijdt.

Het is niet expliciet verboden om met de fiets een zebrapad over te steken

Hajo Beeckman

"In de verkeerscode staat nergens expliciet vermeld dat het voor een fietser verboden is al fietsend een zebrapad over te steken", zegt VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman. "Dit lijkt dan ook geen overtreding, tenzij Van Besien voetgangers had gehinderd, maar dat blijkt niet uit het filmpje. Daarnaast moest hij zich bewust zijn van het feit dat hij als fietser op het zebrapad niet dezelfde voorrang had als voetgangers."

Wat Van Besien daarna doet, is volgens Beeckman mogelijk wel een overtreding, al benadrukt hij dat het filmpje geen volledig beeld geeft over de bredere context van de verkeerssituatie waarin de kopman van Groen zich bevond.

In de bebouwde kom mag je niet over het voetpad fietsen

Hajo Beeckman

"Aan de overkant van de straat lijkt hij enkele meters tegen richting over een fietspad te rijden. Als daar staat aangegeven dat fietsers in beide richtingen over het bewuste fietspad mogen rijden, dan begaat hij geen overtreding. Dat is wel zo als het gaat over een eenrichtingsfietspad, maar dat is niet duidelijk in het filmpje."

Vervolgens rijdt Van Besien over een stuk voetpad en dat is wel degelijk een overtreding, zegt Beeckman. "In de bebouwde kom mag je niet over het voetpad fietsen. Buiten de bebouwde kom mag het wel als er geen fietspad is, maar dat geldt niet voor deze situatie. Uiteraard doen dagelijks duizenden fietsers dit om te vermijden dat ze voortdurend voor een rood licht staan. Bovendien lijkt Van Besien niemand in gevaar te brengen."

Ik beloof in de toekomst voorzichtiger te zijn

Wouter Van Besien

"Ik ben een fervente fietser en fiets elke dag door Antwerpen", zegt Van Besien in een reactie aan VRT NWS. "Ik neem soms een shortcut om niet twee keer voor het rood licht te staan. Ik beloof in de toekomst voorzichtiger te zijn. Daarnaast wil ik in de volgende legislatuur nog meer in fietsinfrastructuur in Antwerpen investeren."

Meest gelezen